Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή πακέτου εισπρακτικών μέτρων με αυξήσεις φόρων στα κινητά τηλέφωνα, τα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα. Τη Δευτέρα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όταν η δημόσια συζήτηση και ο θόρυβος για το εκλογικό αποτέλεσμα θα κορυφώνεται, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου θα ταξιδεύει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλια υπουργών Οικονομίας Εκοφίν και Εurogroup που θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Ιουνίου. Εκεί οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας για λήψη μέτρων, τις οποίες- σύμφωνα με πληροφορίες- θα δώσει ο κ. Παπαθανασίου. Το ότι η ανακοίνωση του πακέτου βρίσκεται πολύ κοντά φανερώνει και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, στα πλαίσια της προετοιμασίας του υπουργού για το Εurogroup, οι συσκέψεις του κ. Παπαθανασίου με επιτελείς αρμόδιους για τα φορολογικά θέματα ήταν αλλεπάλληλες και πολύωρες. Στις συσκέψεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι πιθανές λύσεις για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τα οποία αποτελούν μεγάλη πληγή στον προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα συνολικά δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 0,2% ενώ και τον Απρίλιο δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση της εικόνας των εισπράξεων του Δημοσίου.
Εκτροχιασμός και στις δαπάνες
Εκτροχιασμός παρατηρείται και στις δαπάνες, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο αυξήθηκαν, κατά πληροφορίες, με ρυθμό που ξεπερνά το 20%. Ήδη από αυτές τις εξελίξεις στον προϋπολογισμό έχει δημιουργηθεί μαύρη τρύπα άνω των 2 δισ. ευρώ, πέραν της μαύρης τρύπας περίπου 4 δισ. ευρώ που κληροδότησε ο περυσινός προϋπολογισμός στον φετινό. Ενδεικτικό του δημοσιονομικού αδιεξόδου είναι ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους το Δημόσιο κατέφυγε σε δανεισμό- ρεκόρ ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ καλύπτοντας το σύνολο του (αναθεωρημένου προς τα πάνω δύο φορές από την αρχή του έτους) ετήσιου δανειακού προγράμματος του Δημοσίου. Στο υπουργείο ισχυρίζονται ότι ο δανεισμός έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για το Δημόσιο. Ωστόσο, κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τους επόμενους μήνες δεν θα συναφθούν για την κάλυψη των ανοιγμάτων του προϋπολογισμού και νέα δάνεια, ανεβάζοντας το σύνολο του δανεισμού πάνω από τα 60 δισ. ευρώ.
Ξεκάθαρες δεσμεύσεις
Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις στο ελληνικό δημοσιονομικό μέτωπο είναι γνωστές στις Βρυξέλλες, οι οποίες εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα για τη λήψη μέτρων. Το κλίμα που πρόκειται να συναντήσει ο κ. Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες μόνο ευχάριστο δεν θα είναι γι΄ αυτόν, καθώς πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι το Εurogroup αναμένει τη Δευτέρα από τον Έλληνα υπουργό ξεκάθαρες δεσμεύσεις ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Αυτές οι δεσμεύσεις, εκτός από φορολογικά μέτρα, μπορεί, όπως σημειώνουν οι ίδιες κοινοτικές πηγές, να αφορούν και διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για συγχωνεύσεις και κατάργηση δημόσιων οργανισμών ή οι εξαγγελίες για καταβολή της μισθοδοσίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων από μία υπηρεσία.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Εκτιμώντας ότι τα μέτρα είναι χρονικά πολύ κοντά, οι ίδιες κοινοτικές πηγές αναφέρουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας κ. Μπράιαν Λένιχαν παρείχε δεσμεύσεις για λήψη μέτρων στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα και προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων μόλις τρεις ημέρες αργότερα, στις 7 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα στην Ιρλανδία ήταν ιδιαίτερα σκληρά, με αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, αυξήσεις στους φόρους που επιβάλλονται στα τσιγάρα και μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο που διαμορφώνονται από ένα επίπεδο και άνω.
Τα μέτρα είχε προαναγγείλει τότε και ο πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιουνκέρ είχε προαναγγείλει και τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως τον Ιούνιο να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Έλληνας υπουργός μετά το συμβούλιο υπουργών της Πράγας, ο οποίος είχε ουσιαστικά πει ότι τον Ιούνιο θα «κάνει ταμείο» προκειμένου να αποφασίσει στη συνέχεια για τη λήψη μέτρων.
Στον προϋπολογισμό έχει δημιουργηθεί μαύρη τρύπα άνω των 2 δισ. ευρώ, πέραν εκείνης των περίπου 4 δισ. ευρώ που κληροδότησε ο περυσινός προϋπολογισμός στον φετινό
Το νέο εισπρακτικό πακέτο
Τα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ρίξει στο τραπέζιτο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είναι:
● Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσηςστα τσιγάρα και στα οινοπνευματώδηποτά.
● Η αύξηση του ειδικού τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.Μάλιστα, εκτός από την αύξησητου τέλους που ήδη επιβάλλεταιστα κινητά με συμβόλαιο, πρόκειταινα φορολογηθούν και τα καρτοκινητά.
● Η αύξηση του φόρου κατανάλωσηςπου επιβάλλεται στα καύσιμα. Για τις αυξήσεις των παραπάνω έμμεσωνφόρων η κυβέρνηση έχει και το άλλοθι της υποχώρησης του πληθωρισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
● Η αύξηση του ανώτατου συντελεστήφορολόγησης των εισοδημάτωναπό το 40% στο 45% ή και στο 50%.
● Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησηςεισοδημάτων που θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενουςκυρίως στον δημόσιο τομέα.
● Η θέσπιση ρύθμισης για τους ημιυπαίθριουςχώρους.
● Η επαναφορά του φόρου κληρονομιώνκαι γονικών παροχών.
● Η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.