«Εβδομάδα των Παθών» στα νοσοκομεία για ασθενείς και προσωπικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Εβδομάδα των Παθών για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν οριακά, με ελάχιστους γιατρούς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με όλο και περισσότερα περιστατικά. Η λειτουργία του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού» και προκαλεί την έκρηξη και την αγανάκτηση και των γιατρών. Από χτες και μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα οι γιατροί «διαλέγουν» τα παιδιατρικά περιστατικά και αντιμετωπίζουν κυρίως τα λοιμώδη νοσήματα λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

«Η έλλειψη γιατρών στην Παιδιατρική Κλινική μας έχει οδηγήσει στα όριά μας. Δε θέλουμε να γίνουμε επικίνδυνοι. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε διαλογή των περιστατικών, γιατί θέλουμε να είναι ασφαλής η λειτουργία της κλινικής στην εφημερία», δηλώνει στον «Α» ο διευθυντής της κλινικής, Ιωάννης Καβαλιώτης.

Οι γιατροί της κλινικής καλούνται να βγάλουν τις εφημερίες στις γιορτές του Πάσχα με μόλις οκτώ γιατρούς. «Με τα… χίλια ζόρια καταφέραμε να βγάλουμε πρόγραμμα εφημεριών με οκτώ γιατρούς για πέντε ημέρες. Από χτες, Μεγάλη Πέμπτη, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 10 ειδικευόμενοι παιδίατροι και 5 ειδικοί, αλλά θα έχουμε μόνο 5 ειδικευόμενους καθώς και 3 ειδικούς. Το ιδανικό για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση τις ημέρες του Πάσχα θα ήταν να διαθέτει η κλινική 15 ειδικευόμενους και 5 ειδικούς γιατρούς. Η κατάσταση είναι τραγική και φοβόμαστε το ενδεχόμενο να συμβούν λάθη…», επισημαίνει ο κ. Καβαλιώτης.

Το ιδανικό για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση τις ημέρες του Πάσχα θα ήταν να διαθέτει η κλινική 15 ειδικευόμενους και 5 ειδικούς γιατρούς! Ωστόσο, αυτά τα νούμερα βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας και οι γιατροί προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει. Σύμφωνα με τον κ. Καβαλιώτη, καθημερινά πρέπει να υπηρετούν στην εφημερία της κλινικής 2 ειδικευόμενοι και ένας ειδικός γιατρός, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς θα αναγκάζονται να εργαστούν και δύο 24ωρα συνεχόμενα! Το χειρότερο όμως για τους γιατρούς είναι ότι ο φόρτος και η κούραση αυξάνουν τις πιθανότητες λαθών και κανείς δεν επιθυμεί να την «πληρώσουν» οι μικροί ασθενείς.

Εξάλλου, η προσέλευση τις ημέρες του Πάσχα είναι μεγάλη κάθε χρόνο, δεδομένου ότι στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονται περιστατικά σχετικά με γαστρεντερικές διαταραχές λόγω της πολυφαγίας και της νηστείας. Επιπλέον, η κίνηση είναι ήδη αυξημένη εξαιτίας της ίωσης με γαστρεντερίτιδα που ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες μικρούς και μεγάλους. Καθημερινά εξετάζονται 60-80 παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ η πληρότητα στην Παιδιατρική είναι 80%. Χτες, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μην αντιμετωπίζονται παιδιά με συμπτώματα εκτός των λοιμωδών νοσημάτων. «Μετά από τις επαφές με την αρμόδια ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) και το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) Βορείου Ελλάδος, αποφασίστηκε να γίνεται τις ημέρες του Πάσχα αυστηρή διαλογή στα εξωτερικά ιατρεία. Ετσι, θα γίνονται δεκτά όλα τα λοιμώδη περιστατικά (π.χ. γαστρεντερίτιδα, ερυθρά, παρωτίτιδα, κοκκίτης, μηνιγγίτιδα, ιλαρά κ.λπ.). Οταν όμως πρόκειται για λοιμώξεις και άλλα περιστατικά, όπως πνευμονία, αμυγδαλίτιδα, ουρολοίμωξη κ.ά., τότε θα παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Καβαλιώτης.

Οι γιατροί ζητούν τη κατανόηση και τη συμπαράσταση των πολιτών και ζητούν να εγκριθούν εφημερίες με περισσότερους γιατρούς –το ελάχιστο όριο των τριών γιατρών ανά εφημερία δε θεωρείται ασφαλές- και να καλυφτούν οι δυο κενές οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών.

Χάος στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, χάος επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί είναι αμετανόητοι στην κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης. Μετά το Πάσχα, θα συνέλθουν οι επιτροπές γιατρών στα νοσοκομεία για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Οι εφημερίες θα βγουν τις ημέρες του Πάσχα με ελάχιστους γιατρούς. Αν κάποιες διοικήσεις επιχειρήσουν να περικόψουν τα εφαρμοζόμενα προγράμματα -που ήδη βρίσκονται στα όρια της ασφαλούς εφημέρευσης- τότε τα προβλήματα θα ενταθούν και θα λάβουμε τα μέτρα μας», τόνισε ο ταμίας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Θοδωρής Ζδούκος.

Νοσοκομεία Δυτικής Μακεδονίας

Στο μεταξύ, «ένεση» με ιατρικό προσωπικό στα πέντε νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας που «αιμορραγούν» υπόσχεται η 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας. Τα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς λειτουργούν με τεράστια προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Το «ποτήρι» ξεχείλισε μετά το θάνατο του μόλις 12 μηνών Γιαννάκη, ο οποίος κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αφού ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας των κλειστών παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας! Το γεγονός προκάλεσε την έντονη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούν ποιοτική περίθαλψη.

Λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι -μετά τις πρόσφατες οδηγίες της Υπουργού Υγείας- έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων ιατρικού προσωπικού στα πέντε νοσοκομεία.

«Οι διαδικασίες προκήρυξης ή και ορισμού εισηγητών για το σύνολο των κενών θέσεων ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί. Ηδη, 86 θέσεις γιατρών βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης και υπολογίζεται ότι από αυτές θα καλυφθεί τουλάχιστον το 75% από νέους γιατρούς, ενώ το 25% από εξέλιξη γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ. Επιπλέον, άλλες 40 θέσεις ειδικών γιατρών έχουν ήδη συσταθεί για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας (σύμφωνα με υπουργική απόφαση). Οι θέσεις θα προκηρυχτούν στο προσεχές διάστημα και θα αποδώσουν στα πέντε νοσοκομεία σημαντικό αριθμό επιπλέον γιατρών, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα του ΕΣΥ στη δυτική Μακεδονία», επεσήμανε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Χρήστος Ζηλίδης.

Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο Κοζάνης, εκτός από την πλήρωση των 23 θέσεων –για τις οποίες η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη- έχουν συσταθεί ακόμη 8 θέσεις στις ειδικότητες αναισθησιολογίας, καρδιολογίας, νεφρολογίας, παθολογίας, 2 για ΜΕΘ και πνευμονολογίας. Στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, εκτός από την πλήρωση των 15 θέσεων που «τρέχουν», συστάθηκαν άλλες 12 θέσεις αναισθησιολογίας, χειρουργικής, καρδιολογίας, νεφρολογίας, ουρολογίας, παθολογίας, ΜΕΘ, παθολογοανατομίας, παθολογίας – ογκολογίας, παιδιατρικής και ΩΡΛ. Στο Νοσοκομείο Γρεβενών, 13 θέσεις θα καλυφτούν με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έχουν συσταθεί ακόμη 7 στις ειδικότητες αναισθησιολογίας, χειρουργικής, καρδιολογίας, νεφρολογίας, ορθοπεδικής και παθολογίας. Στο Νοσοκομείο Φλώρινας, στη διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται 16 θέσεις και συστάθηκαν άλλες 9 αναισθησιολογίας, χειρουργικής, καρδιολογίας, μαιευτικής – γυναικολογίας, παθολογίας, παιδιατρικής και ψυχιατρικής. Στο Νοσοκομείο Καστοριάς, εκτός από την πλήρωση των 19 θέσεων για τις οποίες η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, έχουν συσταθεί ακόμη 4 θέσεις στις ειδικότητες αναισθησιολογίας, χειρουργικής, παιδιατρικής και νεφρολογίας.

«Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, στα πέντε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής προβλέπεται να προσληφθούν 98 νέοι υπάλληλοι. Από αυτούς, 46 θα είναι νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας και 52 θέσεις αφορούν ειδικότητες για τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια», τόνισε ο κ. Ζηλίδης.