Η διαχρονική κερδοφορία των επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη “συγκράτηση” των μισθών, δηλαδή η πργματική μείωση τους ως αγοραστική δύναμη, διευρύνουν τις εισοδηματικές ανισότητες στην Ευρώπη και λειτουργούν συσπειρωτικά για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους που προγραμματίζουν πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 5 Απριλίου στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς.
Η ευρωδιαδήλωση που οργανώνεται από τη ΣΕΣ (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) την ημέρα που θα συνεδριάζουν στη Λουμπλιάνα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχει κεντρικό σύνθημα “τέλος πια”!
Καθήλωση μισθών
Η ΣΕΣ υποστηρίζει ότι “οι μισθοί στην Ευρώπη παραμένουν εγκλωβισμένοι, η συμμετοχή τους στο AEΠ συρρικνώνεται διαρκώς, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι ανισότητες συνεχώς διευρύνονται. Υπάρχει άφθονο χρήμα, αλλά κατανέμεται όλο και πιο άνισα”.
Τα ποιοτικά στοιχεία που συνοδεύουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική “συγκράτησης” των μισθών σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταδεικνύουν ότι σήμερα στην Ευρώπη, υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι φτωχοί παρά άνεργοι φτωχοί: 18,9 εκατομμύρια έναντι 6,9 εκατομμυρίων, ενώ τριάντα εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη –ένας στους επτά – είναι χαμηλόμισθοι. Το φαινόμενο των “εργαζόμενων φτωχών” έχει διαρκώς αυξητική τάση!
Εκρηξη κερδών και ακρίβειας
*Στη χρόνια στασιμότητα της αγοραστικής δύναμης των μισθών πανευρωπαϊκά. “Η πρόσφατη έκρηξη τιμών ενέργειας και τροφίμων σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές αυξήσεις μισθών διαβρώνει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μισθωτών”.
Από το 1997, η αναλογία των κερδών στο ΑΕΠ έχει αυξηθεί πάνω από 3%. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό αντιπροσωπεύει μια ανακατανομή του εισοδήματος προς τα κέρδη, κέρδη που ανέρχονται σε 2.500 ευρώ ανά μισθωτό.
*Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έχουν τραβήξει όλο το “κουπί” λόγω των πολιτικών εξυγίανσης του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα η μισθολογική συγκράτηση σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα πιο έντονη σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ και τώρα που οι δημόσιοι προϋπολογισμοί άρχισαν να “νοικοκυρεύονται” οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται ξανά να “συγκρατηθούν” μισθολογικά.
*Στη διαρκή αύξηση των αβέβαιων συμβάσεων απασχόλησης. Η ανασφάλεια των εργαζόμενων, οι μισθοί φτώχειας και η απουσία μιας δίκαιης κατανομής κερδών και μισθών διαβρώνουν τα κίνητρα των εργαζόμενων και τη διάθεσή τους να προχωρήσουν σε καινοτομίες και υψηλότερη παραγωγικότητα στο χώρο δουλειάς.
Αύξηση κατώτατων μισθών
Στα αιτήματα που προβάλλει η ΣΕΣ περιλαμβάνονται:
*Αύξηση μισθών και της αγοραστικής δύναμης για την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.
*Ισχυρότερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των στρατηγικών συγκράτησης των μισθών που ρισκάρουν να στρέψουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους τον έναν ενάντια στον άλλον.
*Πραγματική μισθολογική ισότητα για άνδρες και γυναίκες.
*Ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανόμενων των εποχιακών και των αποσπασμένων εργαζόμενων.
*Αξιοπρεπείς κατώτατοι μισθοί που θα σταματήσουν την εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων.
*Μισθολογική συγκράτηση για τους ανώτερους μάνατζερς και παρακολούθηση των υψηλότερων μισθολογικών ανισοτήτων.
*Αγώνας κατά της ανασφάλειας των εργαζόμενων μέσα από πιο ισχυρά δικαιώματα για όλους.
Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ