Ειδική αντιμετώπιση ευπαθών ομάδων
Tης Πεννυς Mπουλουτζα
Στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των περιστατικών της νέας γρίπης στη χώρα μας προχωρεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έθεσε από χθες σε εφαρμογή νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση «περιχαράκωσης» έναντι του νέου ιού και πλέον οι υγειονομικές αρχές προχωρούν στη δεύτερη φάση «προστασίας» του πληθυσμού. Εφεξής οι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης θα αξιολογούνται με βάση την κλινική εικόνα, σε αντίθεση με ό, τι γινόταν έως σήμερα, που χρειαζόταν εργαστηριακή επιβεβαίωση.
Ο μοριακός έλεγχος θα γίνεται κυρίως στα σοβαρά περιστατικά, σε ασθενείς «υψηλού κινδύνου, δηλαδή άτομα με χρόνιες παθήσεις, έγκυες γυναίκες -κυρίως στο 2ο και το 3ο τρίμηνο της κύησης- ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, παχύσαρκοι κ. ά. Η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων θα περιορίζεται στις συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή σε άτομα με ήπια συμπτώματα, θα δίνονται οδηγίες και θα συστήνεται η παραμονή στο σπίτι έως την ίαση. Τα νοσοκομεία παραμένουν σε φάση «επαγρύπνησης και ετοιμότητας» για τη νόσο, ενώ έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται στην έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και την τήρηση των μέτρων υγιεινής από τον πληθυσμό. Τέλος, συστήνεται Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την πανδημία γρίπης με τη συμμετοχή επιστημόνων και θεσμικών οργάνων.
Ποιοι θα εμβολιαστούν
Των σχετικών ανακοινώσεων είχε προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον κ. Κάρολο Παπούλια για τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του εμβολιασμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με προτεραιότητα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας. Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός εξετάζεται και το ενδεχόμενο εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού. «Τα μηνύματα που μας έρχονται από όλες τις χώρες είναι ανησυχητικά», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, μεταφέροντας την αγωνία των ειδικών επιστημόνων για την εξέλιξη της νόσου και το ενδεχόμενο αυτή να γίνει πιο «επιθετική». Πάντως, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Ιωάννης Τσελέντης ανέφερε ότι η μετάλλαξη του ιού είναι δύσκολο να γίνει μέσα στον επόμενο χειμώνα, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί νέο στέλεχος ιού γρίπης κατά τη δεύτερη φάση πανδημίας.
Προβληματισμός υπάρχει στους κόλπους της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύνοδος εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής εγκυκλίου σε όλους τους ναούς μέσω της οποίας θα συστήνει στους πιστούς που εμφανίζουν συμπτώματα της νέας γρίπης να αποφεύγουν τον εκκλησιασμό.