Εξεταστική για την Υγεία: Η μάρτυρας παραδέχτηκε την οικογενειοκρατία στο ΚΕΕΛΠΝΟ

P
Υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία, η οποία ασχολήθηκε με τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας του Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ δεν εμφανίσθηκε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.


Η μάρτυρας που εξετάστηκε σήμερα, Ανδρονίκη Θεοφυλάτου, είναι υπεύθυνη διοικητικού συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ και αδελφή συνεργάτιδος του Άδωνη Γεωργιάδη, όπως είχε αποκαλύψει το Documento από τον Απρίλιο του 2017


Η Ανδρονίκη Θεοφυλάτου παραδέχθηκε ότι η αδελφή της, Κωνσταντίνα, υπήρξε εξωτερική συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι εργαζόταν επίσης στο γραφείο του υπουργού Υγείας επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη. Επίσης, παραδέχθηκε έπειτα από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών ότι ο σύζυγός της Σταμάτης Πουλής εργάζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ και μετείχε σε επιτροπές αξιολόγησης. Παραδέχθηκε, επίσης ότι ο γαμπρός της Γιώργος Δρόσης (σύζυγος της Κωνσταντίνας Θεοφυλάτου που εργαζόταν στο γραφείο Γεωργιάδη) ήταν προμηθευτής του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Η κυρία Θεοφυλάτου αν και παραδέχθηκε τη σχέση των τριών συγγενών της με το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λόγο για «συκοφαντική δυσφήμηση» και «στοχοποίηση» εναντίον της.  


Παράλληλα υποστήριξε ότι τα 23 αυτά άτομα δεν είχαν υπαλληλική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν εξωτερικοί συνεργάτες και πληρώνονταν από χορηγίες. Επιπλέον, η κ. Θεοφυλάτου ερωτηθείσα από μέλη της επιτροπής «εάν είχαν υποπέσει στην αντίληψή της πολιτικές παρεμβάσεις για προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ», απάντησε αρνητικά.


Υπενθυμίζεται ότι και ο Παύλος Πολάκης έχει καταγγείλει ρουσφέτια από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ και οι προσληφθέντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν στο υπουργείο Υγείας, όπου και «μεταφέρθηκαν».


Ένταση επικράτησε,όταν η μάρτυς κατήγγειλε ότι στοχοποιήθηκε από τον κ. Πολάκη όταν αρνήθηκε να «ενδώσει» στην απαίτηση-πίεση συνεργάτη του, όπως ανέφερε, να βεβαιώσει ότι τα 23 αυτά πρόσωπα δεν ήταν εξωτερικοί συνεργάτες, αλλά υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Στο θέμα παρενέβησαν οι βουλευτές της ΝΔ και ζήτησαν να παρέμβει εισαγγελέας, ώστε να διερευνήσει την καταγγελία της μάρτυρος με το αιτιολογικό της απόπειρας τέλεσης ποινικού αδικήματος.


Ο Νότης Μηταράκης, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η κ. Θεοφυλάτου «κατήγγειλε ποινικό αδίκημα και είναι υποχρέωση της Επιτροπής να πάει στην εισαγγελία για να καταγγείλει αυτή τη συμπεριφορά του συνεργάτη του κ. Πολάκη», ενώ η μάρτυς συνεχίζοντας κατήγγειλε, επίσης, ότι «το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ασκήσει και σε άλλους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ “μπούλινγκ”».


Από τη μεριά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κατήγγειλε πράξεις συγγενικών προσώπων της μάρτυρος, που σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Αναδίπλωση από τη μάρτυρα


Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η μάρτυς, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, αναδίπλωσε την καταγγελία της, όταν της τέθηκαν ερωτήσεις από τα μέλη της πλειοψηφίας.


Δεν εμφανίσθηκε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου


Τέλος, στην έναρξη της, η Εξεταστική Επιτροπή ασχολήθηκε με τη μη έλευση στην Επιτροπή του μάρτυρα Θεόδωρου Παπαδημητρίου- πρώην διευθυντή του Κέντρου, ο οποίος καίτοι έχει κληθεί να καταθέσει δεν έχει παραστεί για λόγους υγείας, όπως ισχυρίζεται, προσκομίζοντας στοιχεία από ιδιωτικό νοσοκομείο. Η Εξεταστική Επιτροπή, λοιπόν, αποφάσισε να απευθύνει αίτημα στον διευθυντή της νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», με το οποίο θα ζητά μέχρι την προσεχή Παρασκευή, να εξετάσει τον κ. Παπαδημητρίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ικανότητά του ή όχι να καταθέσει στην Επιτροπή.


Η οικογένεια Θεοφυλάτου- τρόφιμη του ΚΕΕΛΠΝΟ , οι φακές και οι αποκαλύψεις του Documento


Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, τον Απρίλιο του 2017, η Ανδρονίκη Θεοφυλάτου είναι αδελφή συνεργάτιδος του Άδωνη Γεωργιάδη.


Συγκεκριμένα, όπως γράφαμε τότε, η Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου, υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που υπουργός Υγείας είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης, φαίνεται να έχει διατεθεί στο γραφείο του υπουργού. Την εποχή εκείνη πολλά άτομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ακολουθήσει τον ίδιο υπηρεσιακό δρόμο προς το υπουργικό γραφείο. Η επιτηδευμένα «ανεξάρτητη» λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο δεν λειτουργούσε όπως ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας με ΑΣΕΠ και ελέγχους, είχε διαμορφώσει μια ανοιχτή δίοδο που οδηγούσε στα υπουργικά γραφεία. Δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε προσλήψεις χωρίς έλεγχο και στη συνέχεια διέθετε το προσωπικό στο όνομα «των αναγκών» σε διάφορα γραφεία. Κάπως έτσι η κ. Θεοφιλάτου βρίσκεται στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη.


Την ίδια εποχή, η αδελφή της Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, είναι διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για το τμήμα που είναι υπεύθυνο για σημαντικές αποφάσεις και συντονίζει μεταξύ άλλων τις διαδικασίες για διαγωνισμούς. Σύζυγος της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου είναι ο επίσης εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής προμηθειών.


Το 2013, με εισήγηση του Σταμάτη Πουλή και δύο ακόμη μελών της επιτροπής προμηθειών, η εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για συντήρηση του Κτιρίου Προστατευόμενων Διαμερισμάτων (πρόκειται για δομή φιλοξενίας απόρων οροθετικών στην οδό Κολοκυνθούς 18) με τίμημα 134.900 ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η εταιρεία κάθε μήνα παίρνει 11.241 ευρώ για «αποκατάσταση βλαβών πάσης ηλεκτρολογικής φύσεως, αποκατάσταση διαρροών, γενικό καθαρισμό αποχετευτικού, απεντομώσεις, συντήρηση ανελκυστήρα κ.λπ.». Δηλαδή παίρνει πάνω από 11.000 ευρώ τον μήνα για αόριστο έργο, που αφορά τη γενική συντήρηση βλαβών ενός οικήματος μόλις 500 τετραγωνικών μέτρων.


Ιδιοκτήτης της εταιρείας ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ είναι ο Γεώργιος Δρόσης. Ποιος είναι; Σύζυγος της συμβούλου του Αδωνη Γεωργιάδη Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου και μπατζανάκης του Στ. Πουλή της επιτροπής, τη σωστή λειτουργία της οποίας ελέγχει η αδελφή της Ανδρονίκη.


Μήπως όμως η… οικογενειακή υπόθεση είναι κάτι τυχαίο και αξιοκρατικό; Η επιλογή της εταιρείας δεν γίνεται με διαγωνισμό αλλά με προσφορά. Την επόμενη χρονιά, το 2014, και πάλι χωρίς διαγωνισμό, με εισήγηση του μπατζανάκη του Σταμάτη Πουλή, στην οποία δηλώνει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ευχαριστημένο από την εταιρεία, γίνεται και νέα σύμβαση με τον μεγαλεπήβολο τίτλο «συντήρηση κτιρίου», με την οποία η εταιρεία του Δρόση παίρνει 150.000 ευρώ αυτήν τη φορά για τις γνωστές συντηρήσεις και μάλιστα με την καταβολή 12.500 ευρώ μηνιαίως. Σε δύο χρόνια η εταιρεία του συζύγου της συνεργάτιδας του Αδωνη Γεωργιάδη παίρνει περίπου 300.000 ευρώ για να κάνει ό,τι κάνουν όλες οι πολυκατοικίες για συντήρηση, χωρίς να δίνουν φυσικά 12.500 τον μήνα.


12,5 ευρώ το κρέας, 12,5 ευρώ και οι φακές


Τον Φεβρουάριο του 2014, με εισήγηση του Πουλή, η εταιρεία του Δρόση, ενώ είναι υπεύθυνη για κάθε είδους ηλεκτρολογική συντήρηση του κτιρίου, υπογράφεται άλλη, «μικρή» σύμβαση προκειμένου η ίδια εταιρεία να κάνει έργο για το οποίο ήδη πληρώνεται: να παρέμβει ηλεκτρολογικά στο κτίριο. Η διαδικασία ανάθεσης είναι η ίδια. Παίρνονται προσφορές από τρεις ηλεκτρολόγους. Ο πρώτος δίνει συνολικό κόστος έργου 20.200 ευρώ, ο δεύτερος 21.000 και ο γνωστός μπατζανάκης Δρόσης 19.800 ευρώ και παίρνει τη δουλειά.


Είναι ενδιαφέρον το ότι ο Πουλής κατά την εισήγησή του στον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για το έργο είναι προφητικός, ενημερώνοντας πως το «έργο δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ». Προτού δοθούν οι προσφορές, ο Πουλής ξέρει το κόστος με ακρίβεια.


Η οικογενειακή δραστηριότητα όμως δεν σταματά εκεί. Ο Δρόσης, μέσω άλλης εταιρείας του, της Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ, αναλαμβάνει με ανάθεση πάλι μέσω του υπεύθυνου της Δομής Προστατευόμενων Διαμερισμάτων Σταμάτη Πουλή την τροφοδοσία για 21 φιλοξενούμενα άτομα. Η εταιρεία του παραδίδει 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ.


Από τα τιμολόγια της εταιρείας του Δρόση, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι το μοσχάρι κοκκινιστό τιμολογείται 12,5 ευρώ, δηλαδή με τον ΦΠΑ 14,2 ευρώ. Την ίδια τιμή, 14,2 ευρώ, έχουν και ο αρακάς και το μπριάμ αλλά και το σπανακόρυζο και οι φακές.


Πρόκειται για πρωτοφανή κοστολόγηση η οποία θυμίζει τα γνωστά καταστήματα με το σλόγκαν «ό,τι πάρετε 1 ευρώ». Μόνο που η χρέωση δεν είναι 1 ευρώ αλλά υπερπολυτελής. Για να μη γράφουμε εμείς πολλά, αποφασίσαμε να παραθέσουμε το μενού από το γνωστό και πολυτελές εστιατόριο «Αιόλου 68» στην Αθήνα για σύγκριση.


Γράφει λοιπόν ο κατάλογος: «Οι φρέσκες γαρίδες με κίμτσι και ραντισμένες με μαυροκούκι είναι φτιαγμένες μαστόρικα και γοητεύουν με την πικάντικη γεύση τους (€10). Οι ουρές πεσκανδρίτσας, περασμένες από το τηγάνι, είναι αφρός και τρώγονται με μεγάλη όρεξη. Για δυνατούς παίκτες και όσους το αντέχουν, όπως δηλώνει και ο κατάλογος, είναι το ψητό συκώτι που παντρεύεται με γαρίδες σε σάλτσα από το ζουμί τους και σοταρισμένο σπανάκι (€11). Ωραίο πιάτο που συνδυάζει γη και θάλασσα είναι οι φαρφαλίνες με σαλτσίτσια και όστρακα (€14,50) για δύο άτομα. Πλούσια γεύση, φουλ νοστιμιάς». Δηλαδή ακόμη και το σερβιρισμένο φαγητό σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, το οποίο σίγουρα δεν είναι σπανακόρυζο ή φακές, κοστίζει φθηνότερα από το φαΐ μαζικής παραγωγής της εταιρείας του Δρόση.


Στα οικογενειακά έσοδα φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και τις υπερωρίες που συστηματικά κάνει η Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη. Μετά την αποχώρηση του Γεωργιάδη από το υπουργείο, η κ. Θεοφιλάτου υπηρετεί τον διάδοχο του Γεωργιάδη Μάκη Βορίδη.


Διαβάστε περισσότερα εδώ


Το άνοιγμα των λογαριασμών προσώπων για το Ερρίκος Ντυνάν


Κατά τα λοιπά, πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ, και μέλος της επιτροπής, Γιώργος Γεωργαντάς σχολίασε την απάντηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για «άνοιγμα λογαριασμών προσώπων για το Ερρίκος Ντυνάν», απόφαση η οποία είχε παρθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, για την οποία η επιστημονική επιτροπή απάντησε ότι «άνοιγμα μπορεί να γίνει μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με δικαστικό συμβούλιο».