Εξηγήσεις ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος

Καλεί τέσσερις γιατρούς, με αφορμή όσα καταγγέλλονται στο Πανεπιστημιακό

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Εξηγήσεις για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος τους θα κληθούν να δώσουν σήμερα στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γιάννης Μελισσάς και Μαρία Καλμαντή, αλλά και οι θωρακοχειρουργοί κ.κ. Μονιάκης και Δροσίτης.

Οπως έχει γράψει η “Π”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Γρηγόρη Πασπάτη, ο Γ. Μελισσάς θα απαντήσεις στις καταγγελίες που έχουν γίνει για εξωνοσοκομειακή δραστηριότητα αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν από ασθενείς του, χειρουργούσε σε κλινική των Χανίων και πληρωνόταν για αυτή του την δραστηριότητα.

Η Μ. Καλμαντή έχει επίσης καταγγελίες σε βάρος της από γονείς παιδιών που παρακολουθούσε ότι τους ζητούσε χρήματα για να τους ενημέρωσει για την κατάσταση της υγείας τους.

Εξηγήσεις θα δώσουν ακόμη οι γιατροί κ.κ. Μονιάκης και Δροσίτης για την υπόθεση με τις αναβολές χειρουργείων και τις καταγγελίες σε βάρος του καθηγητή Γ. Χαλκιαδάκη.

Κινητοποίηση εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποιούν στάση εργασίας την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 10-12 το μεσημέρι στο σαλόνι του νοσοκομείου ενώ η “Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων” ΠΑΓΝΗ, σε ανακοίνωσή τους καλούν όλους σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στη Νομαρχία Ηρακλείου.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται:

“Αυτό που είναι σίγουρο είναι, ότι όποιοι κανόνες και να μπουν, όποιες ρυθμίσεις και να γίνουν ( σχέσεις νοσοκομείου – Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου) στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, στόχο θα έχουν την ισχυροποίηση της εμπορευματικής δραστηριότητας και την παραπέρα εκμετάλλευση της ασθένειας των λαϊκών οικογενειών. Οι λαϊκές οικογένειες θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την πληρωμή εισιτηρίων στα εξωτερικά ιατρεία, στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, των αποκλειστικών, για τα «φακελάκια». Θα βιώνουν τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό. Θα εξακολουθούν να υφίστανται τις «λίστες αναμονής» για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, και την αγωνία για την εξεύρεση ενός κρεβατιού στην εντατική, αν χρειαστεί. Εξίσου σοβαρά προβλήματα θα εξακολουθήσουν να βιώνουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο τις Υγείας λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της τακτικής που ακολουθεί η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Υποκριτικά, πατώντας σε δύο βάρκες, από τη μία υποστηρίζει στα λόγια το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, ενώ από την άλλη δεν συμφωνεί με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία Πρόνοια”.

Εξελίξεις με τις μίζες γιατρών

Σημαντικές δικαστικές εξελίξεις δρομολογούνται τις επόμενες ημέρες σε δύο μεγάλες έρευνες για κυκλώματα που δρουν στο χώρο της υγείας.

Η πρώτη αφορά στις μίζες γιατρών ελληνικών νοσοκομείων από μεγάλη βρετανική εταιρεία ορθοπεδικών ειδών για να επιλέγουν τα υλικά της δικής τους εταιρείας και η δεύτερη το κύκλωμα προώθησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών με την συμμετοχή γιατρών, πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το “Εθνος”, στην εισαγγελέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Παρ. Αδάμη που συγκεντρώνει στοιχεία και για τις δύο υποθέσεις, πρόκειται να διαβιβαστεί στις αρχές της εβδομάδας πόρισμα με ονόματα γιατρών και άλλων εμπλεκομένων, καθώς και στοιχεία – φωτιά, που αφορούν τα συμπεράσματα από τις έρευνες των επιθεωρητών Υγείας, σε συνεργασία με άνδρες της ΥΠΕΕ.

Με βάση την αξιολόγηση των αναφερόμενων στο πόρισμα, θα συνεχιστούν οι έρευνες της Εισαγγελίας, που θα κινηθούν σε τρεις άξονες: λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στοιχεία για τη δράση των κυκλωμάτων στον χώρο της υγείας, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις και τέλος κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις των φερόμενων ως υπόπτων για τη διάπραξη αδικημάτων, ο κατάλογος των οποίων -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- φαίνεται να μεγαλώνει συνέχεια.

Μια πρώτη εικόνα του τι θα περιλαμβάνει το πόρισμα των τριών επιθεωρητών Υγείας, που παίρνουν μέρος στις έρευνες, έχει δοθεί ήδη στον κ. Αδάμη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες έγινε σύσκεψη στο γραφείο της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα στοιχεία, καθώς και ονόματα εμπλεκομένων φέρονται ότι έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση της διακίνησης ορθοπεδικών ειδών, καθώς η έρευνα που αφορά την προώθηση φαρμάκων είναι σε πιο πρώιμο στάδιο.

Θυγατρική

Καθοριστικό ρόλο στη δικαστική έρευνα έχουν παίξει οι έφοδοι των υπαλλήλων της ΥΠΕΕ, που διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και ιατρεία. Σημαντικά στοιχεία επίσης δόθηκαν στην Εισαγγελία της Αθήνας από τις βρετανικές αρχές, που διενεργούν αντίστοιχη έρευνα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας DePuy International, η οποία είναι θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson. Μια πρώτη εκτίμηση για τα συμπεράσματα της έρευνας έχει δοθεί στον εισαγγελέα ΥΠΕΕ από τους τρεις επιθεωρητές Υγείας και αφορά δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε σύσκεψη του εισαγγελέα με τους επιθεωρητές Υγείας, προκειμένου να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία των δύο υποθέσεων για τα διερευνόμενα αδικήματα, τα οποία είναι: απάτη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική δωροδοκία και παθητική δωροδοκία καθώς και συνέργεια στα αδικήματα αυτά. Το πόρισμα, που αφορά την έρευνα για τις μίζες από τη διακίνηση ορθοπεδικού υλικού, θα διαβιβαστεί από τον εισαγγελέα ΥΠΕΕ στην εισαγγελέα Εφετών Αννα Ζαΐρη, η οποία χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εάν τα στοιχεία της έρευνας κριθούν επαρκή, τότε η εισαγγελέας Εφετών θα ασκήσει ποινικές διώξεις -το πιθανότερο είναι κατά παντός υπευθύνου- για τα κακουργήματα της απάτης, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Nυστέρι του ΙΚΑ στα Στεντ

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το ΙΚΑ με πρόσφατη εγκύκλιό του, αποφάσισε να μειώσει παραπάνω από το ήμισυ τις ανώτατες τιμές για τα υλικά αγγειοπλαστικών επεμβάσεων. Ετσι, η τιμή των απλών μεταλλικών στεντ καθορίζεται από 1.500 σε 500 ευρώ, για τα στεντ που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες η τιμή από 3.000 ευρώ καθορίζεται σε 1.500 ευρώ, ενώ για το «μπαλόνι» αγγειoπλαστικής η τιμή των 900 ευρώ μειώνεται σε 400 ευρώ.

Οι δραστικές περικοπές των ανώτατων τιμών από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας εκτιμάται ότι θα δώσουν μια οικονομική ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Απρίλιο του 2007, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είχε αποφανθεί ότι με βάση «μεγάλες καταγραφικές μελέτες αναλογεί αριθμός στεντ 1,2 ανά αγγείο». Αλλά, ιδιαίτερα σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε επεμβάσεις που καλύπτονταν από τα ασφαλιστικά Ταμεία είχε παρατηρηθεί η τοποθέτηση 3 και 4 στεντ!

Η απόφαση του ΙΚΑ ουσιαστικά πυροδοτεί πόλεμο μεταξύ των εμπλεκόμενων στη «μαύρη αγορά» που οργιάζει στον τομέα υλικών επεμβατικής καρδιολογίας στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, κάποιες κλινικές που υπερτιμολογούσαν τα υλικά τα οποία συνήθως αγόραζαν μέσω ειδικών προμηθευτικών εταιρειών και έδιναν «μαύρα χρήματα» στους γιατρούς από την υπερτιμολόγηση, αποφάσισαν την περικοπή αυτής της «προμήθειας», λόγω της μείωσης στις τιμές των υλικών.