Οι γιατροί του ΙΚΑ -και προοπτικά και των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών- που αποδεδειγμένα υπερχρεώνουν τα Ταμεία, με υπερσυνταγογράφηση, εικονικές θεραπείες και πάσης φύσεως πλασματικές ιατρικές χρεώσεις, θα βλέπουν την πόρτα εξόδου… Οι συμβάσεις των «άτακτων» γιατρών θα κόβονται για τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται και η οριστική απομάκρυνσή τους από το Ταμείο, ανάλογα με το μέγεθος της δράσης τους.
Τα φαινόμενα απάτης και διαφθοράς, που επιβαρύνουν, με πολλά εκατομμύρια ευρώ, το ΙΚΑ, μέσα από την παράνομη συνταγογράφηση, αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν, αν όχι να εκλείψουν, από 1ης Μαΐου, ημερομηνία εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχων, σ’ όλη τη χώρα, καθώς θα εντοπίζονται εύκολα όσοι παρανομούν. «Εκτός των άλλων κυρώσεων, οι γιατροί που εμπλέκονται σε απάτες θα αντιμετωπίζουν την άμεση διακοπή της σύμβασής τους, ενώ θα αποκλείονται, για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, έως και οριστικά (!), από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία!
Το σχετικό νομοσχέδιο, που είναι ήδη έτοιμο, το καταθέτουμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης συνταγών λειτούργησε έως τώρα πιλοτικά μόνο στη Λαμία και στη Λάρισα και από τον άλλο μήνα θα καλύπτει όλη τη χώρα.
Τελειώνει η εκπαίδευση
Επισκεφτήκαμε την «Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών» του ΙΚΑ, στην οδό Πειραιώς 181, και έπειτα από σχολαστικούς ελέγχους, με ειδική άδεια, μας ξενάγησαν οι τεχνικοί που επιμελήθηκαν το λογισμικό και τις εγκαταστάσεις του νέου συστήματος που θα επεξεργάζεται το σύνολο των συνταγών του ΙΚΑ σ’ όλη τη χώρα, περίπου 3 εκ. συνταγές τον μήνα. Σε 16 μήνες ολοκληρώνεται η εκπαίδευση 40 υπαλλήλων, που οι ίδιοι θα λειτουργούν πλέον το σύστημα ελέγχοντας συνταγές από 114 κέντρα σ’ όλη τη χώρα.
Ηδη, αυτή τη στιγμή σκανάρονται 135.000 συνταγές την ημέρα, από τις εγγραφές του περασμένου μήνα των νομών Φθιώτιδας και Λάρισας.Από τις πρώτες αναλύσεις των στοιχείων σε Λαμία και Λάρισα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπισθεί ενδείξεις για απάτες, παρατηρείται μία μείωση -παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα η τάση ήταν πάντα αυξητική- της φαρμακευτικής δαπάνης, σε σχέση με αντίστοιχα χρονικά διαστήματα τελευταίων ετών, κατά 10%!
Από δειγματοληπτικούς ελέγχους σ’ όλη τη χώρα έχουν εντοπισθεί στο παρελθόν γιατροί που έγραφαν συστηματικά, ακριβά φάρμακα σε ασφαλισμένους, για άσχετα νοσήματα ή, ακόμη, η συχνότητα των εγγραφών ήταν τέτοια που ο ασφαλισμένος δεν δικαιολογείται να χρησιμοποιεί τόσα πολλά φάρμακα. Το ηλεκτρονικό σύστημα εντοπίζει αμέσως αν κάποιος γιατρός γράφει ποσότητες και φάρμακα που δεν αντιστοιχούν σε κανονική θεραπεία, κάτι που έως τώρα ήταν η ιδιαίτερα διαδεδομένη «συνήθης παράβαση».
Ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι «κανένας άρρωστος δεν θα στερηθεί τα φάρμακά του». Ο γιατρός που θα ξεπερνά κάποια όρια, που ανάλογα με την ασθένεια και την ήδη γνωστή «οροφή» του ημερήσιου ή εβδομαδιαίου μέγιστου κόστους, τον «δείχνει» το σύστημα, θα καλείται από τα ελεγκτικά όργανα του ΙΚΑ να δώσει εξηγήσεις.
Προς το παρόν το σύστημα ελέγχει μόνο φάρμακα, σύντομα θα μπορεί να ελέγχει και συνταγές για μηχανήματα, ορθοπαιδικά βοηθήματα και υλικά, όπου οι έλεγχοι δείχνουν ότι «οργιάζουν» οι απάτες. Εχουν καταγραφεί απίστευτες περιπτώσεις ασθενών που έχουν πάρει δύο και τρεις φορές το ίδιο εμφύτευμα για κλείδωση του ίδιου γονάτου!
Ο Διοικητής του ΙΚΑ
«Ολες οι συνταγές σκανάρονται και το προηγμένο λογισμικό του συστήματος, με εκπληκτικές ταχύτητες, “διαβάζει”, συσχετίζει και αναλύει όλα τα στοιχεία της συνταγής», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και συνεχίζει. «Δεν είναι μόνο η σαφής εικόνα που θα έχουμε για όλα τα μεγέθη στη συνταγογράφηση, αλλά με τη χρήση του συστήματος θα έχουμε για πρώτη φορά τόσο λεπτομερή στατιστικά και υλικό προς μελέτη, σχεδιασμό και αξιοποίηση, σε προγραμματισμό βελτίωσης και καλύτερης απόδοσης των υπηρεσιών.
Στον έλεγχο των συνταγών, το σύστημα διαβάζει το όνομα του ασφαλισμένου δικαιούχου, του γιατρού που γράφει τη συνταγή, την πάθηση, τα συγκεκριμένα φάρμακα, την επιβάρυνση του Ταμείου και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, το όνομα του φαρμακείου που εκτελεί τη συνταγή. Με το όνομα του γιατρού, το σύστημα άμεσα δείχνει πόσους ασθενείς είδε σε μία ημέρα ή μία εβδομάδα ή ακόμη και συνολικά, για ποια νοσήματα, πόσα και ποια φάρμακα έγραψε, ενώ εντοπίζει ό,τι δεν δείχνει φυσιολογικό…».
ΓIANNHΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ