Ευρωπαϊκή Ένωση προς Ελλάδα: να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Σε 4 συστάσεις προχωρά η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εαρινό οικονομικό εξάμηνο του 2023, μία εκ των οποίων αφορά στην υγεία.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού.

Προφανώς η ΕΕ προχωρά στη σύσταση αντιλαμβανόμενη την εγκατάλειψη από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάθε προσπάθειας να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών. Τα συγκεκριμένα κίνητρα, παρ’  ότι έχουν επισημανθεί κατ’  επανάληψη από τον ΠΙΣ, η κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει επικαλούμενη το οικονομικό κόστος.

Σήμερα η εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καλύπτοντας μόλις τους μισούς πολίτες, ενώ έχει εξαιρεθεί ο παιδικός πληθυσμός.

Τα άλλα μέτρα που συστήνει η Κομισιόν

Όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%, ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα ενώ παράλληλα, σφίγγοντας το ζωνάρι, καλεί σε τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023.

Επίσης συστήνει να τερματίσει τα ισχύοντα μέτρα στήριξης της ενέργειας έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Συστήνει τέλος μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης της οδών εφοδιασμού ενέργειας.