Φάντασμα ΔΝΤ πάνω από τις προσλήψεις για το ΕΣΥ!

Βενιζέλος Β.

Ανοιχτό αφήνει τώρα η υπουργός Υγείας ακόμη και το ενδεχόμενο να ανασταλούν τελικά οι προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται εν εξελίξει. Είναι φανερό ότι αναμενόμενη προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέτει όλα τα ζητήματα στο σημείο μηδέν, με αποτέλεσμα η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου να μην είναι πλέον σε θέση να διαβεβαιώσει για το μέλλον των προσλήψεων στο ΕΣΥ.

 

Απαντώντας σε σχετική, συγκεκριμένη ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, η υπουργός Υγείας περιορίσθηκε χαρακτηριστικά να υπενθυμίσει ότι η χώρα δεν έχει προσφύγει ακόμη στον μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ και επανέλαβε το γνωστό γενικόλογο μότο της περί σαφούς επιλογής της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

 

Συγχωνεύσεις στην Πρόνοια

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, στη νέα φάση, η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πάντα στη βάση επιχειρησιακών μελετών και με ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των θέσεων εργασίας, του δημοσίου συμφέροντος και της δημοσίας υγείας. Ανάλογες συγχωνεύσεις, αλλά και καταργήσεις φορέων, έχουν ήδη προγραμματισθεί για τον χώρο της Πρόνοιας και ένα σχετικό παράδειγμα είναι η προωθούμενη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ). Άλλες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων, που προωθούνται ή προτείνονται από το υπουργείο Υγείας στον χώρο της Πρόνοιας, είναι η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας, η αποστολή του οποίου θα καλυφθεί από τις δομές του υπουργείου Υγείας, η συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νόσων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ), η συγχώνευση του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (ΙΚΔΕ) με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και η συγχώνευση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΠΑΑΜΕΑ) με το ΕΚΚΑ.


“Πάρτυ” στην αποασυλοποίηση

Την ίδια στιγμή, “πάρτυ” φαίνεται ότι έκαναν, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι φορείς δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων με τα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για το πρόγραμμα αποασυλοποίησης “Ψυχαργώ”!

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά, στον έλεγχο που διενεργήθηκε στα απολογιστικά στοιχεία των φορέων αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων για το 2009 κατέστη φανερό ότι τα υπολειπόμενα χρέη του υπουργείου Υγείας για το 2009 στον τομέα της αποασυλοποίησης φθάνουν τα 7,5 εκατ. ευρώ και όχι τα… 17 εκατ. ευρώ τα οποία αιτούνται οι φορείς!

Η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του υπουργείου Υγείας προς τους φορείς της αποασυλοποίησης στηριζόταν όλα τα τελευταία χρόνια στους προϋπολογισμούς των φορέων και όχι σε απολογιστικά στοιχεία, προϋπολογισμοί οι οποίοι, μάλιστα, καταρτίζονταν… “κατά προσέγγιση”, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φράση της υφυπουργού Υγείας!

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, η Φ. Γεννηματά υπογράμμιζε ότι “αυτές οι παρασπονδίες μάς είχαν εκθέσει έναντι της Ε.Ε. και είχαν υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών να είναι πολύ δύσπιστο σε σχέση με τις απαιτήσεις των φορέων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καθώς αφορά δημόσιο χρήμα, αποκαλύπτεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της χώρας, ενώ εμπλέκει άμεσα και την Ε.Ε., καθώς το πρόγραμμα “Ψυχαργώ” είναι συγχρηματοδοτούμενο σε σημαντικό βαθμό από ευρωπαϊκά κονδύλια…

 

Ν.Δ.: Χωρίς σχέδιο για την Υγεία

Απαντώντας στις δηλώσεις της υπουργού Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Μάρ. Σαλμάς αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του: “Εξήμισι μήνες της νέας διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει φέρει ούτε ένα νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Έχει μετατραπεί σε νομοθετικό παράρτημα των υπουργείων Απασχόλησης και Ανάπτυξης. Με αποσπασματικό τρόπο προσπαθεί κατά περίπτωση να διαχειριστεί τα θέματα. Στερείται πολιτικής πλατφόρμας για την Υγεία. Με τα κατά περίπτωση μέτρα που ανακοινώνει, προκειμένου να επιδείξει συγκράτηση δαπανών, υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του ΕΣΥ”.