Φάρμακα: Μείωση 20% στην τιμή 6.500 φαρμάκων

Με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε. των 27 θα ανατιμολογηθούν τα 6.500 φάρμακα επιφεροντας μεσοσταθμική μείωση 20% και εξοικονόμηση δαπάνης 1 δισ. ευρώ.

Άλλον τρόπο ανατιμολόγησης στα φάρμακα επιλέγει τελικά η κυβέρνηση και όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να είναι ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς τιμολόγησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί μία πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τιμές και στοιχεία για όλα τα φάρμακα στην Ε.Ε. Από αυτήν προέκυψε ότι η Ελλάδα ήταν η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. και η τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως στα γεννόσημα. Στο υπουργείο δεν υπήρχαν στοιχεία παρά μόνο από 11 χώρες με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη από τον τρόπο τιμολόγησης να έχει εκτοξευτεί το 2009 στα 6,6 δισ. ευρώ.

Με βάση τα σενάρια που έκανε το υπουργείο και κατόπιν της διαβούλευσης που προηγήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς αποφασίστηκε η ανατιμολόγηση των 6.500 φαρμάκων να γινόταν με βάση τον μέσο όρο των φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης. Έτσι μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι 20%, η συμμετοχή του ασφαλισμένου ετησίως να μειωθεί κατά 100 ευρώ και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να μειωθεί κατά 0,25 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα γεννόσημα φάρμακα αυτά θα τιμολογηθούν με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρων της Ευρωζώνης και η στην τιμή που θα προκύψει θα δοθεί επιπλέον μείωση της τάξης του 10%. Για τα νέα γεννόσημα φάρμακα θα επιλεχθεί οι τιμές τους να διαμορφώνονται στο 70% του πρωτοτύπου.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη αν επιλεγόταν το μοντέλο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 27 οι μειώσεις των προτωτύπων θα ήταν μεσοσταθμικά 32% και των γεννοσήμων 55%. Ωστόσο, όπως είπε η υπουργός η δραστική αυτή μείωση θα επέφερε σοβαρά προβλήματα στην αγορά με στρεβλώσεις. Ουσιαστικά θα ενισχύοταν οι παράλληλες εξαγωγές και θα προκαλούνταν ελλείψεις στην αγορά.

Χρ. Κολώνας