Σύμφωνα με το BBC, οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν το 2013 μεγαλύτερο μέσο περιθώριο κέρδους από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους ΜΜΕ. Μόνο οι τράπεζες μπορούν να τις συναγωνιστούν στον συγκεκριμένο τομέα. Ακόμη και οι τραπεζίτες, όμως, μάλλον θα ζηλεύουν το περιθώριο κέδρους μιας εταιρείας όπως η Pfizer που υπολογίζεται στο 42%. Τέσσερις άλλες φαρμακευτικές είχαν, την ίδια χρονιά, περιθώριο κέρδους άνω του 20%. Ηταν η Hoffman-LaRoche, η AbbVie, η GSK και η Eli Lilly.
Μια τέτοια κερδοφορία υποχρεώνει τις φαρμακευτικές σε αμυντική στάση όταν η συζήτηση πηγαίνει αναπόφευκτα στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων. Έχουμε μεγάλα έξοδα, υποστηρίζουν. Για να σώσουμε ζωές, δαπανούμε τεράστια ποσά για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ τα γενόσημα φάρμακα περιορίζουν σημαντικά τα κέρδη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το κόστος για την έρευνα αναλαμβάνει συνήθως ο δημόσιος τομέας με τις ίδιες τις φαρμακευτικές να δαπανούν γι’ αυτή τα μισά απ’ όσα ξοδεύουν για το μάρκετινγκ.
Έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Neurology και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από το βασικό αφήγημα της φαρμακοβιομηχανίας: εκείνο που ανεβάζει διαρκώς τις τιμές των φαρμάκων δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεγιστοποίηση του κέρδους.