Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αισιοδοξία, ότι ό έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων και η περιστολή της τεράστιας φαρμακευτικής δαπάνης θα αρχίσει σε ένα εξάμηνο, με στόχο σε βάθος χρόνου να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ, εξέφρασε η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση της σχετικής Διυπουργικής Επιτροπής.
Εντός του Σεπτεμβρίου φιλοδοξεί η κυβέρνηση να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό για προμήθεια του πληροφορικού συστήματος διασύνδεσης όλων των φαρμακείων με την κεντρική μονάδα ελέγχου των συνταγών Η Επιτροπή (Παπαθανασίου, Αβραμόπουλος, Πετραλιά, Χατζιδάκης) αποφάσισε να γίνει χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής, ώστε η εκτέλεση κάθε ιατρικής συνταγής από φαρμακείο να παρακολουθείται και να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο. Ετσι θα εξασφαλίζεται η άμεση εκκαθάρισή τους, η διενέργεια αυτόματων ελέγχων και η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων. Θα απαιτηθεί, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις:
* Η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και σημαντικότερων υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης).
* Η λειτουργία κεντρικού συστήματος και ο έλεγχος αναλυτικών στοιχείων, που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.
Διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια του όλου συστήματος, εντός του Σεπτεμβρίου. Στο τέλος Νοεμβρίου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και εντός 6μήνου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα.
Οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους λογαριασμούς δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Η έως σήμερα έλλειψη ελέγχου στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, ευνοεί φαινόμενα, όπως η περιττή συνταγογράφηση, η σπατάλη και η αδιαφάνεια, ενώ παράλληλα εμποδίζει τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων και της πληροφόρησης που απαιτείται για την αξιολόγηση των πραγματικών αναγκών και την προώθηση των κατάλληλων παρεμβάσεων. Το σύστημα μπορεί να φέρει μείωση των συνολικών δαπανών μέχρι και 30%.
Σημαντικά οφέλη από την εγκατάσταση του συστήματος θα προκύψουν για Ταμεία, φαρμακεία, νοσοκομεία, ενώ σημαντική συμβολή στη διαφάνεια θα προσφέρει ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).
Ειδικότερα:
Σημαντικό όφελος προκύπτει και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συνταγογραφήσεων, αντικειμενικού και τεκμηριωμένου υπολογισμού του χρηματικού ποσού επιστροφής από τις φαρμακοβιομηχανίες, έγκαιρου υπολογισμού των οφειλών τους και εξορθολογισμού των δαπανών για φάρμακα, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.
Οσον αφορά τα φαρμακεία, το νεό σύστημα θα επιτρέψει τη βελτίωση, την επιτάχυνση και την οργανωμένη αποτύπωση των καθημερινών αναγκών τους και την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους. Επίσης, θα επιτρέψει την άμεση ενημέρωση για αλλαγές και αποσύρσεις στα Μητρώα Φαρμάκων και Υλικών.
Σημαντική προέκταση του συστήματος θα είναι και η διασύνδεσή του με πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων, ώστε να ελεγχθούν οι τεράστιες δαπάνες που παρατηρούνται σήμερα στη προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.
Φυσικά, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για λειτουργία του συστήματος εντός εξαμήνου τελεί υπό την αίρεση της μη διενέργειας των εκλογών. Διαφορετικά, είναι δύσκολο η νέα κυβέρνηση να μη θελήσει να επανεξετάσει το θέμα και «να βάλει την πινελιά της»