ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ Αντιδρούν στη μείωση των τιμών και το ψαλίδισμα του κέρδους τους

Αναστάτωση προκαλεί στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας η πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων και να ψαλιδίσει το ποσοστό κέρδους τους, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 23% επί της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

 

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Όπως καταγγέλλουν, μόνο η μείωση των τιμών στα φάρμακα θα προκαλέσει ζημία κατά 20% σε καθέναν απ’ αυτούς, με αποτέλεσμα να χάσουν το λιγότερο 10.000 ευρώ έκαστος, ανάλογα με την ποσότητα των αποθεμάτων που έχουν στα φαρμακεία τους, ενώ το τελειωτικό χτύπημα θα δώσει η μείωση του ποσοστού κέρδους.
Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει για σήμερα συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του κλάδου. Ανάλογη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει αύριο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

“Ευνοούν τους φαρμακοβιομηχάνους”
“Οι δράσεις που προωθεί το υπουργείο θίγουν τους φαρμακοποιούς και ευνοούν τους φαρμακοβιομηχάνους. Μόνο από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων πάνω από 10% εμείς θα χάσουμε, εξαιτίας της μείωσης της αξίας των εμπορευμάτων μας. Δηλαδή, το υπουργείο μάς αναγκάζει να πουλάμε φθηνότερα τα φάρμακα που έχουμε αγοράσει ακριβότερα. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει απόθεμα στο φαρμακείο του 50.000 κουτιά με φάρμακα, θα ζημιωθεί με 10.000 ευρώ”, εξηγεί στη “Μ” ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ψαλίδισμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν από το 23% που εκτιμάται σήμερα το ποσοστό κέρδους επί της λιανικής τιμής του φαρμάκου αφαιρέσει κάποιος τα λειτουργικά έξοδα του φαρμακείου, τότε το καθαρό ποσοστό κέρδους για κάθε φαρμακοποιό κυμαίνεται από 8%-10%.
Κάθετα αντίθετους βρίσκει τους φαρμακοποιούς και η πρόταση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για λίστα φαρμάκων με διπλή τιμή, που σημαίνει ότι άλλη τιμή θα ισχύει για την πώληση του φαρμάκου απευθείας στον πολίτη και άλλη για την πώλησή του στο ασφαλιστικό ταμείο.

Καθυστερούν οι πληρωμές του ΟΠΑΔ
Στην αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός του ΙΚΑ και του ΟΓΑ) που καθυστερούν την εξόφληση των συνταγών των φαρμακείων προχωρούν από τη 1 Φεβρουαρίου οι φαρμακοποιοί.
“Μόνο στη Θεσσαλονίκη είμαστε απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες και το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ, ενώ πανελλαδικώς στα 200.000.000 ευρώ.  Έχουμε λάβει υπόσχεση από τον ΟΠΑΔ ότι έως το τέλος του μήνα θα καταβληθούν τουλάχιστον οι δύο χρωστούμενοι μήνες. Εάν ισχύσει αυτό, δεν θα διακόψουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων”, επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.