Τη χαριστική βολή στο Ασφαλιστικό δίνει η… μεταρρύθμιση
Εκτακτη χρηματοδότηση 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστούν φέτος τα Ταμεία απλά και μόνο για να… παγώσουν τα ελλείμματα και να μη δημιουργηθεί νέα «μαύρη τρύπα». Η κυβέρνηση με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της στο Ασφαλιστικό κατάφερε να επισπεύσει την «ώρα μηδέν» του συστήματος και τώρα περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή.
Μόλις ένα χρόνο μετά την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Απασχόλησης, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων πρόσθετων μέτρων (π.χ. για τη στήριξη του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων).
Ενδεικτικό της… κατηφόρας του ασφαλιστικού συστήματος είναι το ότι με βάση μελέτη που επικαιροποιεί το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ η κρίση στο ΙΚΑ θα εκδηλωθεί δώδεκα χρόνια νωρίτερα απ ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΝΕ, το έτος «σταθμός» για την πορεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας είναι το 2013.
Πρόκειται για την πρώτη «επίσημη» απόδειξη της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων του Ιδρύματος, που με βάση την αρχική μελέτη δεν επρόκειτο να αντιμετωπίσει προβλήματα έως το 2025.
«Καμπανάκι»
Το πρώτο «καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει, καθώς το Ιδρυμα -που έχει έλλειμμα 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ- αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Μάιο πρόβλημα ρευστότητας.
Για να τα βγάλει πέρα έχει ήδη προχωρήσει στη ρευστοποίηση ομολόγων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ (τα οποία έληξαν και δεν ανανεώθηκαν) και αν δεν βρεθεί λύση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του.
«Στο κόκκινο» βρίσκεται ήδη ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που χρειάζεται έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Μπροστά στο αδιέξοδο η διοίκηση του Ταμείου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνθεί στην υπουργό Απασχόλησης, ζητώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 εκατομμυρίων για να πληρώσει τις συντάξεις του Μαϊου.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως φέτος θα υπάρξει νέα αύξηση των ελλειμμάτων των Ταμείων, καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιούργησε νέα πρόβλημα. Αλλωστε ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής των Ταμείων είναι το ίδιο το Δημόσιο, που πέρυσι χρωστούσε 11 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,7 δισεκατομμύρια το 2003 (κοινώς αύξησε τις οφειλές του κατά 307% σε μία πενταετία).
Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή παραμένει εκτός ελέγχου, καθώς περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Οι απώλειες από τη μαύρη εργασία έφτασαν πέρυσι τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό της κυβερνητικής αδράνειας είναι το ότι παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερος ο εντοπισμός όσων εργοδοτών παρανομούν. Είναι χαρακτηριστικό πως είναι τόσο λίγοι οι ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας του ΙΚΑ, που ο καθένας θεωρητικά πρέπει να… επισκέπτεται πάνω από 7.000 επιχειρήσεις τον χρόνο!
«Η κυβέρνηση περιορίζεται σε ευχές για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, αλλά δεν φροντίζει για τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να βάλει τέρμα στην εργοδοτική ασυδοσία και να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Β. Κόκκαλης.
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αναζητείται ρευστό για 15.000 εφάπαξ
«Η κυβέρνηση δεν φροντίζει για τη σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Βασίλης Κόκκαλης.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση σε ακόμη δύο Ταμεία: στο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας, τα οποία βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και τον λογαριασμό φαίνεται πως θα πληρώσουν όπως πάντα οι εργαζόμενοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 15.500 αιτήσεις για εφάπαξ στοιβάζονται στο Ταμείο Προνοίας και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής μισού μισθού από τους δημοσίους υπαλλήλους για την εξεύρεση ρευστού. Η ΑΔΕΔΥ έχει επανειλημμένως ζητήσει να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στο Ταμείο, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομίας αντιπροτείνεται η λύση του δανεισμού!
Καμία παρέμβαση δεν υπάρχει και για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα οι επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου να καταβληθούν τον Αύγουστο.
Οι συνδικαλιστές κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν φροντίζει για την εφαρμογή του νόμου που η ίδια ψήφισε και προβλέπει τη «μεταφορά» των ασφαλιστικών φορέων των τραπεζών στο ΕΤΑΤ.
Εντωμεταξύ Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βάλει φρένο ούτε στις δαπάνες για το φάρμακο, που μέσα σε μία πενταετία αυξήθηκαν κατά 120% και έφτασαν τα 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και στην περίπτωση αυτή ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα, αφού οι προβλέψεις για φέτος κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι (οι δαπάνες αναμένεται να εκτοξευτούν στα 4,8 δισεκατομμύρια).
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ