Αποφασισμένος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για την υγεία και να μην… κιοτέψει -όπως είπε χαρακτηριστικά-, δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.
«Πολεμάμε, δεν κιοτεύουμε», είπε εμφατικά, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των γιατρών. Προκειμένου μάλιστα να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πισωγυρίσματος, όπως γινόταν στο παρελθόν, ξεκαθάρισε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου «27 χρόνια αναλγησίας περνάνε στο παρελθόν».
Χωρίς ωραιοποιήσεις ο υπουργός Υγείας θύμισε την απαράδεκτη ταλαιπωρία που υφίστανται επί δεκαετίες οι ασφαλισμένοι, κάνοντας λόγο για μια καινούργια πραγματικότητα: «Παύει το απαράδεκτο καθεστώς η χώρα να ξέρει τι πρέπει να κάνει και να μην της το επιτρέπουν οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται στον πυρήνα του» τόνισε.
Δεν δίστασε, ακόμη, να καταγγείλει ότι «η Βουλή ήταν Βουλή των συντεχνιών» και να παραδεχτεί πως ο φόβος του πολιτικού κόστους έχει καταστρέψει τη χώρα.
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθες η τελική συζήτηση στη Βουλή, με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης να παίρνουν τη σκυτάλη της κριτικής από του βουλευτές τους.
Με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ, που γνωστοποίησε ότι καταψηφίζει το επίμαχο νομοσχέδιο διότι, αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα ήθελε να είναι πιο τολμηρό, ΝΔ, ΚΚΕ (από διαφορετικό πρίσμα) και ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν και χθες στον υπουργό Υγείας, επιμένοντας -λίγες ώρες πριν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας (το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τις πρώτες πρωινές ώρες)- στην απόσυρσή του.
Χωρίς να υπερασπιστεί τους γιατρούς, «όντως παλεύουν συντεχνιακά» είπε, η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το πιο αντιδραστικό και προέβη στην εκτίμηση ότι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης θα είναι τα επόμενα χρόνια ο εργάτης κι ο φτωχός: «Θα νιώσετε έναν πόλεμο που θα είναι αλύπητος. Θα γίνει έκρηξη εναντίον σας» υποστήριξε.
Σκληρή γλώσσα για τις κινητοποιήσεις των γιατρών χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ:
«Ακραίες εκδηλώσεις και δη καταλήψεις δεν ταιριάζουν στη λευκή μπλούζα, τη στιγμή που ο άλλος έχει άρρωστο το παιδί του» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας παράλληλα να πληρωθούν οι γιατροί.
Ο ίδιος ζήτησε να δοθεί η αρμοδιότητα στους δήμους αναφορικά με την έκδοση άδειας φαρμακείου.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος και προχωρά με εντολές της τρόικας στην εμπορευματοποίηση της υγείας.
Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Κ. Μαρκόπουλος, επιτέθηκε κατά των συντακτών του νομοσχεδίου (όσοι το έγραψαν είναι ανίκανοι να ξεχωρίζουν τον ορό από την πάπια), χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τους υπουργούς ως «την πιο επικίνδυνη συντεχνία».
80 περιπτώσεις
Στον εισαγγελέα για τις ατασθαλίες
Ογδόντα περιπτώσεις ατασθαλιών στον χώρο της υγείας έχει στείλει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας στον εισαγγελέα. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη χθες στη Βουλή ο Α. Λοβέρδος, απαντώντας στην πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη να πάνε φυλακή ?χωρίς Εξεταστικές Επιτροπές- όσοι από του διοικητές των νοσοκομείων προμηθεύονταν αξονικούς τομογράφους σε διπλάσιες τιμές από εκείνες που αγόραζαν τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Από το 2009 και μέχρι τώρα μειώθηκαν κατά 70% οι προμήθειες» γνωστοποίησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια μείωσης. Οσο για την κατάσταση που επικρατούσε στις προμήθειες των νοσοκομείων, την περιέγραψε με μία φράση: «Εβλεπαν φως κι έμπαιναν. Γινόταν πάρτι».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Μόλις 15 γιατροί έγραψαν 150.000 συνταγές φαρμάκων
Στην αποκάλυψη ότι έχουν εντοπιστεί 15 γιατροί του ΟΑΕΕ, κυρίως παθολόγοι, ηλικίας γύρω στα 35, οι οποίοι έχουν συνταγογραφήσει 150.000 συνταγές φαρμάκων, προχώρησε ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Γεράσιμος Βουδούρης. Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τον προγραμματισμό του οργανισμού για το 2011 και την υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου, ο κ. Βουδούρης τόνισε πως οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει ένα τεράστιο νούμερο συνταγών, το οποίο υπολογίζεται σε 150.000. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε τον χρόνο κατά τον οποίο εξελισσόταν το συγκεκριμένο γεγονός, ενώ άγνωστο παραμένει αν οι συγκεκριμένοι γιατροί συνεχίζουν και σήμερα την ίδια πρακτική ή από τη στιγμή που έχουν εντοπιστεί τους έχουν καταλογιστεί κυρώσεις. Πρόκειται – όπως είπε ο διοικητής του ΟΑΕΕ – κυρίως για παθολόγους ιατρούς, υπογραμμίζοντας πως όλοι τους είναι ηλικίας γύρω στα 35, προσθέτοντας με νόημα ότι οι γιατροί μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν αυτή τη συμπεριφορά.
ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ