Φονικό βακτήριο στο Ιπποκράτειο

 

Συναγερμός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από τον εντοπισμό του θανατηφόρου βακτηρίου κλεψιέλα. Από το τελευταίο προσβλήθηκαν δύο ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας, οι οποίοι απομονώθηκαν και δίνουν μάχη για τη ζωή τους, ενώ η ΜΕΘ έκλεισε.

 

«Πρόκειται για ένα γνωστό βακτήριο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ορισμένα στελέχη του οποίου όμως είναι πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά και η καταπολέμησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Αγγελος-Δημήτρης Βαλασίδης.

Οι δύο ασθενείς, άντρες ηλικίας 55 και 74 χρόνων, έχουν μπει στην απομόνωση, ενώ οι άλλοι τέσσερις ασθενείς της ΜΕΘ έχουν υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρνητικά, ωστόσο αναμένονται και σήμερα τα αποτελέσματα κάποιων επιπλέον εξετάσεων, και εφόσον είναι και αυτά αρνητικά θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο -ή σε άλλο νοσοκομείο, αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους- και η ΜΕΘ θα κλείσει για να γίνει ευρεία απολύμανση.

Αν όμως τα αποτελέσματα είναι θετικά και οι ασθενείς αυτοί έχουν επίσης προσβληθεί από κλεψιέλα, τότε θα μπουν στην απομόνωση.

«Η κλεψιέλα είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη που μας κινητοποιεί αμέσως και μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Δεν είναι άγνωστη σε μας, αλλά ούτε και συνηθισμένη, και τα τελευταία χρόνια η καταπολέμησή της γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς το βακτήριο είναι ανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά», μας είπε εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Βαλασίδης.

Πανικός επικράτησε μεταξύ των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ και η διοίκηση έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ολοι όσοι εισέρχονται στη μονάδα φορούν ρούχα και γάντια μίας χρήσεως, απολυμαίνουν τα χέρια τους και το πρόσωπο συχνά, ενώ κανείς άλλος δεν επιτρέπεται πλέον όχι να μπει, αλλά ούτε καν να πλησιάσει στη ΜΕΘ.

Θάνατοι
Η κλεψιέλα είναι ένα άκρως επικίνδυνο βακτήριο και προκαλεί απανωτούς θανάτους.

Μόνο το 2006 σκότωσε στο Ισραήλ 500 ασθενείς, προκαλώντας σοκ στις ισραηλινές υπηρεσίες υγείας, ενώ σαρωτικό ήταν το πέρασμά της από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2007, όπου έχασαν τη ζωή τους τρία μωρά στις θερμοκοιτίδες τους.

Η θνησιμότητά του είναι πολύ μεγάλη και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ένας στους τρεις ασθενείς που προσβάλλονται καταλήγει, και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ