Φορολογία αντί κρατικής χρηματοδότησης!

Επιβολή άμεσης φορολογίας για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, που (προοπτικά) θα αντικαταστήσει πλήρως και τη συμμετοχή του κράτους στο σύστημα, πρότεινε χθες ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, Άγγ. Στεργίου, διαμορφώνοντας το κυβερνητικό παζλ για τη μετάβαση σε ένα νέο, πλήρως ανταποδοτικό (κεφαλαιοποιητικό) σύστημα ασφάλισης.

“Η χρηματοδότηση μέσω εισφορών έχει φτάσει πλέον στα όριά της”, τόνισε, προσθέτοντας ότι α) τα ελλείμματα πρέπει να κατανέμονται ανάμεσα στις γενιές και β) ο φόρος θα πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο ανακατανομής του κόστους των συντάξεων! Τέλος, τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάργησης του “κοινωνικού πόρου” που έχουν σήμερα διάφορα ταμεία (πχ. ΤΣΠΕΑΘ). “Θα αφανιστούν ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων”, ήταν η απάντηση του Σ. Ρομπόλη, καθώς, όπως πρόσθεσε, “η άμεση κατάργηση του πόρου σε ορισμένα ταμεία συνεπάγεται αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στο 68%”!

Φόρος από… Παπακωνσταντίνου

Η ανακοίνωση του νέου “φόρου – πόρου” για το ασφαλιστικό μετατέθηκε τελικά στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, (άρα ποιος ο ρόλος της Επιτροπής, αφού η κυβέρνηση αποφασίζει και με κάθε επισημότητα θα ανακοινώσει), όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος.

Τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού «κουμπαρά», στον οποίο θα κεφαλαιοποιηθούν οι ετήσιες εισπράξεις 3-3,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν όχι από την επιβολή ενός νέου ειδικού φόρου, αλλά ως ποσοστό από το σύνολο των ετήσιων εισπράξεων του προϋπολογισμού, πρότεινε ο Γ. Ρωμανιάς εκ μέρους της ΓΣΕΕ. “Αυτός ο κουμπαράς θα σπάσει σε δέκα – δεκαπέντε χρόνια” τόνισε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας ότι μπορεί επιπλέον να καθιερωθεί φόρος mini Tobin στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω Τραπεζών, αλλά και εφαρμογή ειδικής εισφοράς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως και επιβολή φόρου στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Ο Γ. Ρωμανιάς τόνισε ότι η επιβολή νέου ειδικού φόρου εισοδήματος είναι άστοχη σε περίοδο ύφεσης, ενώ εάν επιβληθεί στο σύνολο των εισοδημάτων, τότε στην ουσία οδηγούμαστε σε έμμεση αύξηση των εισφορών και, τέλος, αν αφορά μόνο τα υψηλά εισοδήματα, η αναμενόμενη απόδοση του νέου φόρου δεν θα είναι αξιόλογη, κυρίως λόγω του τρόπου λειτουργίας του φορολογικού συστήματος και της υψηλότατης φοροδιαφυγής. “Με τη λογική αυτή, αν σήμερα επιβληθεί 1% φόρος επί των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων (10,9 δισ. ευρώ) και των επιχειρήσεων (3,8 δισ. ευρώ), θα έχουμε μια πενιχρή απόδοση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο”, τόνισε, από την πλευρά του, ο Σ. Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι, αν δεν εξευρεθούν χρήματα, το σύστημα θα μας μείνει στα χέρια σε τρία – τέσσερα χρόνια”.

800 εκατ. ευρώ από ΟΤΕ, Ο.Α.

Όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, το ΙΚΑ θα διεκδικήσει ποσό 660 εκατ. ευρώ από τις δύο εταιρείες της πρώην Ολυμπιακής που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Παράλληλα

στις 25 Ιανουαρίου υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, προκειμένου να διακανονιστούν οι απαιτήσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

* “Οι κυβερνητικές προτάσεις για τη μετατροπή της κοινωνικής σε ατομική-ιδιωτική ασφάλιση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σαρωτικές μειώσεις των συντάξεων και σε πολύ μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με όσα ισχυρίζεται και προτείνει ο υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό, απομακρύνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των ασφαλισμένων και υπερβαίνει προς το χειρότερο ακόμα και τις προτάσεις Γιαννίτση, που είχαν εσπευσμένα αποσυρθεί κάτω από τη γενική κατακραυγή της κοινωνίας” τόνισε χθες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

 

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ