Την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων εφόσον έχουν παρέλθει δύο έτη αρνητικών αξιολογήσεων προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο ευρείας μεταρρύθμισης του διογκωμένου δημόσιου τομέα της χώρας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2008 παρά την ισχυρή αντίθεση συνδικάτων και εργαζομένων.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης το πάγωμα των αυτόματων προαγωγών και το κλείσιμο διαφόρων τμημάτων στο δημόσιο τομέα, βάσει δηλώσεων εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Βάσκο Νορόνια.
Η απασχόληση στον πορτογαλικό δημόσιο τομέα, που αριθμεί 700.000 εργαζομένους, εγγυόταν ισόβια εργασία και αυτόματες προαγωγές, όμως οι συνθήκες γίνονται όλο και δυσκολότερες, καθώς η Πορτογαλία προσπαθεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.
Την περασμένη εβδομάδα, 100.000 Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες εκλαμβάνουν ως απόπειρα κατάργησης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν, επίσης, για τα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία, αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία για να μειώσει τις δαπάνες.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν μειώσει τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, η οποία παραμένει, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στο υψηλότερο επίπεδο αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση θα έχει συναντήσεις με τα συνιδκάτα για να συζητήσουν αυτό που αποκαλεί «κατευθυντήριες αρχές» για τη μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα εντάσσονται στην προσπάθεια να περιορισθούν οι δαπάνες και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008 κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ.
Η Πορτογαλία κατάφερε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2006 σε 4,6% του ΑΕΠ, από 6% την προηγούμενη χρονιά.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters