Τα… «ήξεις αφήξεις» των ειδικών της επιτροπής πανδημίας για τη νέα γρίπη αλλά και των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας είχαν επιπτώσεις.
Οι αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων που χειρίστηκαν το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου, προκάλεσαν τις περισσότερες… ανασφάλειες στον κόσμο που αποφάσισε να μην εμβολιαστεί.
*Μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα υπό την επιστημονική ευθύνη του Κυρ. Σουλιώτη, διδάκτορα Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, τον Δεκέμβριο, έδειξε ότι το 54% επηρεάσθηκε αρνητικά στο θέμα του εμβολιασμού από τις δημόσιες τοποθετήσεις των γιατρών, από τους χειρισμούς των αρμόδιων του υπουργείου, αλλά και από την όλη προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ. Συνέπεια ήταν οι περισσότεροι να δηλώνουν πως δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν εάν θα εμβολιασθούν ή όχι κατά του ιού Η1Ν1.
*Εξι στους δέκα δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν τελικώς τι θα κάνουν. Και όπως διαφαίνεται, οι Ελληνες φοβήθηκαν περισσότερο το σκεύασμα και τις παρενέργειές του παρά την ίδια τη νέα γρίπη. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ μόνο τρεις στους δέκα δήλωσαν ότι ανησυχούν για τον Η1Ν1, για τις παρενέργειες του εμβολίου το 47% δήλωσε πως έχει από μέτριο έως πολύ μεγάλο φόβο.
Αν λοιπόν η δυσπιστία που καταγραφόταν όλο το προηγούμενο διάστημα από τους έλληνες απέναντι στους γιατρούς ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά τη νέα γρίπη έφθασε στον ένα ή τον άλλο βαθμό στο 44%.
Δ. ΕΥΘ.