Φόβοι για κοινωνική έκρηξη

«Αδικα και σκληρά», τα οποία «πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα», χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης η πλειονότητα της κοινής γνώμης -αν και τα θεωρεί αναγκαία-, ενώ εκφράζει φόβους για κοινωνική έκρηξη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα», το 69,1%, υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, ενώ το 51,9% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα απαντά ότι τα μέτρα, για να πετύχουν, θα πρέπει να συνδυαστούν με αναπτυξιακή πολιτική. Σημειώνεται ότι ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι η μείωση του εισοδήματος θα δημιουργήσει νέες ταξικές διαφορές, ενώ το 85,2% εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι. Οι πολίτες σε ποσοστό 86,9% εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης, ενώ μόνον το 45,6% αντιμετωπίζει θετικά τις κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στη δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» το 86,2% των πολιτών χαρακτηρίζει τα μέτρα «άδικα» και το 71,9% «σκληρά». Παρά ταύτα, σε 41% επί του συνόλου η γνώμη τους για την κυβέρνηση, μετά τη λήψη των μέτρων, παραμένει το ίδιο καλή κι ας θεωρούν οι πολίτες, σε ποσοστό 64%, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα αποδειχθούν επαρκή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των μέτρων, οι πολίτες αξιολογούν πολύ αρνητικά την αύξηση του ΦΠΑ (80,8%) και την αύξηση στην τιμή της βενζίνης (80,3%). Ακολουθούν, με 75,4% το πάγωμα των συντάξεων και με 70,5% η περικοπή των δώρων και του καλοκαιρινού επιδόματος. Αρνητικά κρίνουν (54,7%) και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα.

Οι ευθύνες
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των κυβερνήσεων, στη δημοσκόπηση της Public Issue, που διεξήχθη για την εφημερίδα «Καθημερινή», οι πολίτες αποδίδουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάρρευση σε παλαιότερες κυβερνήσεις (36%), στις κυβερνήσεις 2004-2009 του Κ. Καραμανλή (28%), στις κυβερνήσεις 1981-1989 και 1993-1996 του Αν. Παπανδρέου (14%) και στις κυβερνήσεις 1996-2004 του Κ. Σημίτη (12%). Και στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, οι πολίτες αποδοκιμάζουν σε υψηλά ποσοστά τα μέτρα της αύξησης του φόρου στα καύσιμα (78%), του παγώματος των συντάξεων (74%), των περικοπών σε δώρα και επίδομα καλοκαιριού (72%) και της αύξησης του ΦΠΑ (68%).

Τέλος, στη δημοσκόπηση της Pulse RC, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία αποδίδεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (90%), στις παλαιότερες κυβερνήσεις, κατά 81% στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, κατά 76% στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη.

Παναγιώτης Τσούτσιας