Φρένο από τις Βρυξέλλες στις προμήθειες χωρίς διαγωνισμό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ζητήσειεπ΄ απειλή προστίμου- από το ελληνικό κράτος να επιβάλει στα δημόσια νοσοκομεία να διενεργούν διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατρικού υλικού. Οπως υποστηρίζει η Επιτροπή το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και επτά χρόνια αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία που επιβάλλει τη διενέργεια ανοιχτών διαγωνισμών και με διάφορα προσχήματα εξακολουθεί να επιτρέπει στα κρατικά νοσοκομεία τις απευθείας αναθέσεις. Οι εν λόγω προμήθειες εκτιμώνται από την Επιτροπή περί τα 60 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα, με στόχο- όπως αναφέρει- να εξασφαλίσει την τήρηση από την Ελλάδα των κοινών κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, η Επιτροπή απέστειλε χθες συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή με την οποία δίνεται προθεσμία δύο μηνών στις ελληνικές αρχές προκειμένου να συμμορφωθούν προς την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση που εξέδωσε για το θέμα αυτό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2009. Σε περίπτωση κατά την οποία η Επιτροπή κρίνει ότι μετά παρέλευση διμήνου αυτό δεν έχει συμβεί, τότε μπορεί να παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή πληρωμής κατ΄ αποκοπήν ποσού ή προστίμου στην Ελλάδα.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης η Επιτροπή αναφέρει ότι ήδη από το 2003 είχαν υποβληθεί καταγγελίες στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες πολλά δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα απέρριπταν προσφορές από προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού που έφεραν τη σήμανση πιστοποίησης CΕ, όπως για ιατρικά γάντια και νήματα που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις. Η σήμανση CΕ αποτελεί, κατά την Επιτροπή, υποχρεωτικό σήμα συμμόρφωσης για πολλά προϊόντα τα οποία διατίθενται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και πιστοποιεί ότι ένα προϊόν πληροί τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή ή τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των ελληνικών κρατικών νοσοκομείων η Επιτροπή αναφέρει πως διαπίστωσε ότι «οι τεχνικές προδιαγραφέςστην προκήρυξη των διαγωνισμώνήταν μεροληπτικού χαρακτήρακαι δημιουργούσαν διακρίσεις,αποκλείοντας,στηνπράξη,οιονδήποτεπρομηθευτή ιατρικού εξοπλισμούπου φέρει τη σήμανση CΕ να συμμετέχει σε ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών για την προμήθεια πολλών ελληνικών δημόσιωννοσοκομείων». Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι «τα ελληνικάδημόσια νοσοκομεία δεν ελάμβαναν, πιθανότατα, την πλέονσυμφέρουσα από οικονομικής απόψεως προσφορά, με αποτέλεσματη σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων».