Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ
Παρά τις πιέσεις και τα συμφέροντα «μεγαλοκλινικαρχών», το ΙΚΑ δεν υπέκυψε και τελικά εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία βάζει φρένο σε ορισμένους γιατρούς που κατευθύνουν νεφροπαθείς σε ιδιωτικές κλινικές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, και σταματά την οικονομική ασυδοσία.
Με τη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ οι νεφροπαθείς πρέπει να παραπέμπονται σε μονάδες αιμοκάθαρσης κοντά στον τόπο της κατοικίας τους με απόφαση ανώτατης υγειονομικής επιτροπής. Μέχρι σήμερα με τη δικαιολογία ότι στην περιφέρεια δεν υπήρχαν ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού και χρόνιας αιμοκάθαρσης και ότι τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν την παρακολούθηση των ασθενών, «επιτήδειοι» προωθούσαν τους νεφροπαθείς στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων ή στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα να χρεώνεται το ίδρυμα με εκατομμύρια ευρώ μεταφορικά.
Επειδή όμως «ο κόμπος έφθασε στο χτένι» και ιδρύθηκαν ιδιωτικές μονάδες στην περιφέρεια, το ΙΚΑ εξέδωσε στις 9/4/2010 εγκύκλιο και απευθύνεται προς όλα τα υποκαταστήματά του, τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας και σημειώνει ότι «η επιλογή μονάδας αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς θα γίνεται από την ανώτατη υγειονομική επιτροπή του υποκαταστήματος και θα προτιμούνται μονάδες κοντά στον τόπο κατοικίας τους».
Φρένο λοιπόν στην οικονομική ασυδοσία της κατευθυνόμενης μετάβασης νεφροπαθών σε «μεγαλοκλινικές». Για παράδειγμα, ασθενείς από την περιοχή των Σερρών προωθούνται στη Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας την υπάρχουσα ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης με αποτέλεσμα να πληρώνει το ΙΚΑ μόνο για τη μεταφορά χιλιάδες ευρώ. Στο νομό Φθιώτιδας, με το αιτιολογικό ότι το κρατικό νοσοκομείο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, «τηλεκατευθυνόμενα» στέλνονταν σε Λάρισα, Βόλο και Αθήνα, χρεώνοντας το ίδρυμα αμύθητα ποσά.
Το ίδιο συμβαίνει και με ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με το ΙΚΑ, πιστοποιημένες σε κρατικά νοσοκομεία στις περιφέρειες της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής, Παλλήνη, Πικέρμι, Ελευσίνα, όπου οι νεφροπαθείς των περιοχών αυτών «οδηγούνται» και «μεταφέρονται» στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να «φυτοζωούν» οι κλινικές, σε αντίθεση με τις κεντρικές, οι οποίες λόγω κορεσμού δεν εξυπηρετούν, όπως λέγεται, σωστά τους ασθενείς.
Η εγκύκλιος λοιπόν αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας και εξυπηρέτησης, μειώνει τα έξοδα μεταφοράς με ταξί αισθητά και ταυτόχρονα ενισχύει την «παρουσία» των περιφερειακών κλινικών. Το μόνο όμως που δεν διευκρινίζει η εγκύκλιος είναι τι θα γίνει με τους ασθενείς που έχουν απόφαση αορίστου χρόνου ή με όσους λήγει η περίοδος θεραπείας τους το 2011 ή το 2012. Ή με εκείνους που μεταβαίνουν μακριά από το σπίτι τους για θεραπεία. Οι επιτροπές θα τους καλέσουν να προτιμήσουν στο πλαίσιο του οικονομικού συμμαζέματος κάποια μονάδα κοντά στην κατοικία τους ή θα τους αφήσουν εκεί όπου μεταβαίνουν σήμερα;