Φρένο στα τεστ της γρίπης

Μόνο σε σοβαρά περιστατικά θα γίνεται το τεστ για τη γρίπη. Φαρυγγικό επίχρισμα λαμβάνεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων, σε άτομα που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευθούν, σε περιπτώσεις υποψίας αντοχής στα αντι-ιϊκά σκευάσματα και -δειγματοληπτικά- σε περιπτώσεις συρροής περιστατικών.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό των υγιών ομάδων του πληθυσμού. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι τα παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών θα εμβολιάζονται στα Κέντρα Υγείας, το ΙΚΑ, τα εμβολιαστικά κέντρα των νομαρχιών και των δήμων.

Το ενδιαφέρον των πολιτών για το πανδημικό εμβόλιο εμφανίζεται αυξημένο. Κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα εμβολιασμού των υγιών ομάδων πληθυσμού, προσήλθαν περίπου 30.000 άτομα, ενώ τη Δευτέρα είχαν εμβολιαστεί 16.671 άνθρωποι. Οι αριθμοί αυτοί είναι αισθητά αυξημένοι σε σχέση με τον ημερήσιο ρυθμό εμβολιασμού της περασμένης εβδομάδας (10.000 ημερησίως).

Χωρίς προβλήματα
Η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Μένη Μαλλιώρη δήλωσε στο «Εθνος» ότι ο εμβολιασμός γίνεται χωρίς σοβαρά προβλήματα. Οι περισσότεροι πολίτες, ωστόσο, ζητούν να εμβολιαστούν στα νοσοκομεία.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εντείνουν το πρόγραμμα ενημέρωσης, ώστε να γίνουν γνωστά και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα (Κέντρα Υγείας, ΙΚΑ, νομαρχίες, δήμοι) και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Πληροφορίες δίνονται στην τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη νέα γρίπη (1135), καθώς και στην ιστοσελίδα www.ygeianet.gov.gr, η οποία ενημερώνεται καθημερινά με νέα κέντρα εμβολιασμού. Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο, καθώς μόνο τη Δευτέρα η τηλεφωνική γραμμή δέχτηκε 21.663 κλήσεις.

Η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας κ. Τζίνα Λεπτοκαρίδου απηύθυνε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστούν. Επέστησε την προσοχή στα παχύσαρκα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Εντονα αυξητική τάση της γρίπης καταγράφει η εβδομαδιαία έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, την οποία πραγματοποιεί ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος και ο καθηγητής κ. Αγγελος Χατζάκης.

Κατά την εβδομάδα 16 έως 22 Νοεμβρίου, υπήρξε αύξηση των ποσοστό των ατόμων με γριπώδη συνδρομή, ενώ πυρετός πάνω από 38 αναφέρθηκε σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (1,8% έναντι 0,9%). Η πρόθεση εμβολιασμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τις απαντήσεις «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» να συγκεντρώνουν 60% και το «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» να ξεπερνά οριακά το 20%.

Στο μεταξύ, σταθεροποιημένη χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας της 22χρονης Γεωργιανής και του νεογνού που γέννησε πρόωρα, λόγω της νέας γρίπης.

Ο διοικητής του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παντελιάδης δήλωσε ότι η νεαρή μητέρα έχει εκδηλώσει πνευμονία.

Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην εντατική, σε σταθερή κατάσταση και με μία μικρή βελτίωση, ενώ το νεογνό νοσηλεύεται στην εντατική νεογνών, επίσης διασωληνωμένο, με προβλήματα λόγω προωρότητας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr