Φρένο στις «γκρίζες» εξαγωγές φαρμάκων

 

Τις «παράλληλες» εξαγωγές και την παράνομη διακίνηση κουπονιών επιχειρεί να μπλοκάρει το υπ. Υγείας ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα στην ελληνική αγορά

Φραγμό στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αλλά και στην παράνομη διακίνηση κουπονιών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.

Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δελεαστική και άκρως κερδοφόρα η επανεξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Το εμπόριο αυτό έχει ετήσιο τζίρο, ο οποίος ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να παρατείνει το περιοριστικό πλαίσιο στις εξαγωγές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα και μέχρι να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποσυρθεί -τις επόμενες μέρες- το άρθρο 15 στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά». Με το εν λόγω άρθρο ενισχύεται η δυνατότητα πραγματοποίησης εξαγωγών σε τρίτες χώρες και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με την απόσυρση του άρθρου διασφαλίζεται η επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε φάρμακα, καθώς η πρακτική των «παράλληλων» εξαγωγών οδηγούσε συχνά σε ελλείψεις. Το υπουργείο φιλοδοξεί επίσης να περιορίσει το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης των κουπονιών που αφαιρούνταν από τα προς επανεξαγωγή φάρμακα.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σχετικά με τις λεγόμενες «παράλληλες» εξαγωγές, οι απόψεις διίστανται, ενώ το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι είναι αδύνατη η απαγόρευσή τους με νόμο. Η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν επιτρέπει τη σαφή διακρίβωση για το αν οι πρακτικές αυτές είναι σύμφωνες ή όχι με τις διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Εκδίκαση υπόθεσης

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κλήθηκε πρόσφατα να εκδικάσει υπόθεση με αντίδικους μεγάλη φαρμακοβιομηχανία και ελληνικές φαρμακαποθήκες σχετικά με το «παράλληλο» εμπόριο. Η απόφαση έκρινε ως καταχρηστικούς τους περιορισμούς που επιχείρησε να βάλει η φαρμακευτική εταιρεία ως προς τις ποσότητες φαρμάκων που διέθετε στη φαρμακαποθήκη για επανεξαγωγή.

Ενδεικτική είναι πρόσφατη απάντηση που έδωσε η επίτροπος ανταγωνισμού, κ. Νέιλι Κρους, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Αγγελάκα. Η επίτροπος θεωρεί το «παράλληλο» εμπόριο ως ωφέλιμο για τους καταναλωτές, καθώς εξοικονομούνται πόροι τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ