Τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο ο νέος ιός θα προσβάλει έναν στους τρεις Έλληνες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
Εφιαλτικά σενάρια για την εξάπλωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα προκύπτουν από πρόσφατα επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει των οποίων τουλάχιστον ένας στους τρεις Έλληνες θα νοσήσει από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις χειρότερες εξελίξεις.
Σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται ότι έως 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να έχουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιιικά φάρμακα.
Επιπλέον, πέρα από τη δυσθεώρητη οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας που μπορεί να φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων που εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια, σοβαρό πλήγμα εξαιτίας των απουσιών των εργαζομένων λόγω της γρίπης αναμένεται να δεχθούν και ζωτικές υποδομές για τη λειτουργία της χώρας, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτροδότηση. «Απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν έχουν προς το παρόν εκπονηθεί σχέδια ετοιμότητας ομαλής λειτουργίας αν και εφόσον απουσιάσει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσωπικού», υποστηρίζουν εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ.
Εξάπλωση
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα χειρότερα σενάρια για την εξάπλωση της νέας γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό δεν χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, αλλά ως αναφορά ώστε να εξεταστούν διεξοδικά οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αποφυγήν των εφιαλτικών εξελίξεων. «Είναι θετικό να υπάρχουν σενάρια ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί η χώρα. Το αρνητικό είναι να μη γίνεται καθόλου συζήτηση την ώρα που οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα», λέει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
«Βάσει επιδημιολογικών μοντέλων, το μάξιμουμ των Ελλήνων που μπορεί να νοσήσουν ανέρχεται στο 36% του πληθυσμού μέσα σε χρονικό διάστημα από ενάμιση έως τρεις μήνες. Σε περίπτωση δε που υπάρξουν δύο διαφορετικά κύματα της νέας γρίπης, το ίδιο ποσοστό πληθυσμού μπορεί να νοσήσει σε συνολικό χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών ή και λίγο παραπάνω», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. ¶γγελος Χατζάκης, καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας για το αν η κατάσταση θα εξελιχθεί σύμφωνα με αυτά τα σενάρια. «Το χειρότερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι να νοσήσει το 20% του πληθυσμού μέσα σε μία εβδομάδα. Βέβαια, μπορεί να είμαστε στην αρχή του πρώτου και μοναδικού κύματος και να μην έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει ο κ. Χατζάκης. Ο κ. Ευσταθίου
«ΤΑ ΝΕΑ» ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος δήλωσε πως «τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από 110.000
κρούσματα παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 500- 550 θάνατοι, αριθμός που θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με ανάγκες σε κλίνες εντατικών μονάδων. Επιπλέον δήλωσε ότι πρόκειται για γρίπη ήπιας μορφής και ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός.