Φθηνότερα έως 20% μεσοσταθμικά τα φάρμακα

MEΣOΣTAΘMIKH μείωση κατά 20% σε δυο φάσεις και έως το τέλος του χρόνου στις τιμές των 6.500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά προανήγγειλε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, παρουσιάζοντας τον νέο τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων. Eως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εκδοθεί το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων με βάση τον νέο τρόπο κοστολόγησης, ενώ θα ακολουθήσει τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο και δεύτερο δελτίο με το οποίο θα επέλθει η πλήρης ανακοστολόγηση.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων η τιμή θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των τιμών του αντίστοιχου φάρμακου στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωζώνης, έναντι του μέσου όρου των τιμών στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη η ανακοστολόγηση των φαρμάκων θα οδηγήσει σε μείωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,25% ενώ θα μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως η φαρμακευτική δαπάνη, που το 2009 έφθασε τα 6,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα μειωθεί η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου για την αγορά φαρμάκων, κατά περίπου 100 ευρώ ετησίως. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κατσέλη, η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα φάρμακα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι στο υπουργείο υπήρχε έλλειψη στοιχείων τιμών για τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα αντί η τιμή να υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία, η τιμή προέκυπτε από τον υπολογισμό μόνο 11 χωρών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων από το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης και προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα και με τις δύο τιμές.

Η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων-γενοσήμων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας μείον 10%. Για κάθε καινούργιο γενόσημο η τιμή θα υπολογίζεται στο 70% (ήταν 80%) της τιμής του πρωτοτύπου της πατέντας. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Σε ό,τι αφορά το παρατηρητήριο φαρμάκων, όπως είπε η υπουργός δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων που περιέχει τιμές, ονομασίες συσκευασίες, δραστικές ουσίες κ.λπ. από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Τα φάρμακα κατά την εισαγωγή τους στη βάση καταχωρούνται με βάση την κωδική τους ονομασία, την εταιρία παρασκευής, τη συσκευασία, τον κωδικό τους σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την τιμή τους. Ως βάση έχει οριστεί η τιμή χονδρικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 68% της λιανικής τιμής.