Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Μπορεί τα εμβόλια για τη νέα γρίπη να μας έμειναν στα ράφια, αλλά τουλάχιστον δεν θα πληρώσουμε τόσο ακριβά τον συνολικό «λογαριασμό».
Σε περίπου 0,65% του ΑΕΠ, δηλαδή, αρκετά χαμηλότερα από το 1%, στο οποίο κινούνται αρκετές χώρες, υπολογίζει ότι θα ανέλθει το κόστος της πανδημίας για την Ελλάδα η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, βάσει των τελευταίων αδημοσίευτων στοιχείων της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η νέα γρίπη μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία κόστος το οποίο θα κυμαίνεται από 0,7%-4,8% του ΑΕΠ, ανάλογα με τη σοβαρότητα των αναφερόμενων περιστατικών.
Στη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, την οποία εκπόνησαν οι Β. Τσιάντου, Β. Φραγκουλάκης, Εφη Σίμου, Ν. Μανιαδάκης, Γ. Κυριόπουλος, καταδεικνύεται ότι οι δυνητικές έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία είναι μεγαλύτερες από την ίδια την υγειονομική επιβάρυνση από τη νόσο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ, αντίθετα το έμμεσο κόστος είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερο, φτάνοντας κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ, συμπέρασμα που συγκλίνει με αντίστοιχες μελέτες του εξωτερικού.
Το κόστος της θνησιμότητας, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι μικρό και περιορίζεται στα 16 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η νέα γρίπη είναι ήπιας μορφής και τα ποσοστά θνητότητας είναι πολύ μικρά σε σχέση με το μέγεθος των ασθενών που θα νοσήσουν στο μέλλον χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.
Στην εργασία της ΕΣΔΥ αναφέρεται ότι η διάρκεια του κύματος προσβολής είναι 90 ημέρες, δηλαδή, αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση του πανδημικού κύματος, και έχει τη μορφή η οποία παρατηρήθηκε στη Βρετανία. Περίπου 21% του ελληνικού πληθυσμού ενδέχεται να προσβληθεί.