Φύλο… και φτερό οι εργαζόμενοι

Γυναίκες αλλά και …άνδρες -δύο στις δέκα καταγγελίες υποβάλλονται από άνδρες- καταγγέλουν στον Συνήγορο του Πολίτη τις διακρίσεις που υφίστανται λόγω φύλου οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Στοιχεία από την πρώτη ειδική έκθεση της ανεξάρτητης Αρχής με θέμα την ίση μεταχείριση στις εργασιακές σχέσεις, σε μια Ελλάδα που αναζητεί ακόμα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες, την προστασία της μητρότητας.

«Η ίση μεταχείριση εκτός από ηθική επιταγή και βασική νομική υποχρέωση είναι και μια εξαιρετική επένδυση για το μέλλον», δήλωσε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης παρουσιάζοντας την έκθεση σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 Πηγή: Συνήγορος του Πολίτη «Οι περισσότερες υποθέσεις που εξετάσαμε από τον Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα αφορούν την προστασία της μητρότητας», επισήμανε η βοηθός συνήγορος του πολίτη αρμόδια για θέματα ισότητας Σταματίνα Γιαννακούρου, υπογραμμίζοντας ότι η έκταση που έχουν πάρει οι απολύσεις κατά την εγκυμοσύνη ή μετά την άδεια μητρότητας καθιστούν αναγκαία τη χάραξη στρατηγικής από την Πολιτεία, ώστε οι επιχειρήσεις να μην αντιμετωπίζουν τη μητρότητα ως βάρος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχουν κατατεθεί 230 καταγγελίες. Από αυτές δύο στις δέκα έχουν κατατεθεί από άνδρες, οκτώ στις δέκα έχουν υποβληθεί για τον δημόσιο φορέα και καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση, ενώ μια στις δύο (ποσοστό 50%) επιλύθηκαν.

Από τις χαρακτηριστικότερες καταγγελίες, εκείνη του μόνιμου εκπαιδευτικού, που ζήτησε τρίμηνη άδεια για το τέταρτο παιδί του ηλικίας τριών ετών από την υπηρεσία του και του έλεγαν να φέρει θετική απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Ο Συνήγορος παρενέβη και τόνισε πως η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς να χρειάζεται η γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.

* Εγκυος απολύθηκε από τον εργοδότης της που ήταν …γυναίκα και υποστήριζε ότι η εργαζόμενη είχε προβληματική συμπεριφορά και δεν ήταν …ευπρεπώς ενδεδυμένη.Ο Συνήγορος θεώρησε τις αιτιάσεις προσχηματικές και οι επιθεωρητές Εργασίας επέβαλαν πρόστιμο στην εργοδότρια 5.000 ευρώ.

 * Καταγγελία ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών στους εκθέτες της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι έδιναν διαφορετικές αμοιβές σε «απλά εμφανίσιμες» και «ιδιαίτερα εμφανίσιμες» γυναίκες. Ο Συνήγορος θεωρεί ότι η κλιμάκωση των αμοιβών παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ίσης αμοιβής και προσβάλλει την αξιοπρέπεια του εγραζόμενου, όμως δεν συνιστά διάκριση λόγω φύλου. Αντίθετη, όμως, γνώμη έχει το τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας και η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

* Διακρίσεις κατά των γυναικών καταγγέλθηκαν, τέλος, στις εισαγωγικές εξετάσεις στρατιωτικών σχολών, όπου αυξήθηκαν άνισα τα κατώτατα όρια ύψους, καθώς και τα όρια αθλητικών επιδόσεων. Ο Συνήγορος ζήτησε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να άρει τις διακρίσεις. *