“Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” Μικροβιολογικές αναλύσεις στο… υπόγειο

Μικροβιολογικό εργαστήριο σε… υπόγειο, αρχείο με τους φακέλους των ασθενών να κινδυνεύουν να καταστραφούν από τα νερά της βροχής και προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας είναι μερικά από τα “αγκάθια” που πληγώνουν το νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”.

Της Νικολέτας Μπούκα

Οι εργαζόμενοι μιλούν στη “Μ” για σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες συνεχώς διογκώνονται. Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο “Γ. Γεννηματάς” Πέτρος Κετικίδης, έχουν φύγει με αποσπάσεις και άδειες κυήσεως περισσότερα από 40 άτομα, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν. Αποτέλεσμα είναι ο μέσος όρος των νοσηλευτών που υπάρχουν ανά κλινική να φτάνει μόλις τους 12 – 15.

“Ο οργανισμός του νοσοκομείου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι παλιός, προβλέπει 484 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά αυτήν τη στιγμή απασχολούνται περίπου 330. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο παραϊατρικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων), καθώς από τις 136 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, καλύπτονται μόνο οι 50”, τονίζει ο κ. Κετικίδης.

Τραγικές, όμως, χαρακτηρίζει και τις ελλείψεις προσωπικού στη ΜΕΘ, η οποία είναι δυναμικότητας οκτώ κλινών. Σύμφωνα με τον κ. Κετικίδη, στη ΜΕΘ εργάζονται 17 νοσηλευτές στο κυκλικό ωράριο, ενώ θα έπρεπε να είναι 24 σε κάθε βάρδια. Επίσης, ελλειμματικό είναι και το ιατρικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν μόνο δύο γιατροί, η διευθύντρια και μία επιμελήτρια Α, ενώ εργάζεται κι ακόμη ένας γιατρός, ο οποίος όμως έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς.

Εξάλλου, το νοσοκομείο διαθέτει πέντε αίθουσες χειρουργείων και μόλις 14 άτομα σε κυκλικό ωράριο. Όπως λέει ο κ. Κετικίδης, απαράδεκτη είναι και η εικόνα στην ουρολογική κλινική, καθώς είναι αδύνατον για μία ή δύο νοσηλεύτριες να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα 45 χειρουργημένους ασθενείς.

Για τρομερές ελλείψεις προσωπικού κάνει λόγο στην “Μ” και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του “Γ. Γεννηματάς”, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης.

“Ζητήσαμε επίσημα από τη νοσηλευτική υπηρεσία την καταγραφή των αναγκών ανά κλινική και τμήμα, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Ο οργανισμός του νοσοκομείου χρονολογείται από το 1987 και χρειάζεται να γίνει καινούργιος. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δύο νοσηλεύτριες για 30-40 ασθενείς”, λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου, το οποίο στεγάζεται σε ένα υπόγειο. Στενοί χώροι, φθαρμένες εγκαταστάσεις και σοβάδες που πέφτουν από τους τοίχους είναι οι συνθήκες που επικρατούν και υπό τις οποίες είναι αναγκασμένο να εργάζεται το προσωπικό, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς.

“Οι συνθήκες που επικρατούν είναι άθλιες. Σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος χώρος δεν ενδείκνυται για να στεγάσει το μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι εγκαταστάσεις του είναι απαρχαιωμένες και οι χώροι του στενοί και μικροί. Έχει γίνει η μελέτη για την αναβάθμισή του, αλλά καθυστερούν οι εργασίες”, εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, ενώ ο αξονικός τομογράφος είναι ένας κι εξυπηρετεί και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αλλά και τους εξωτερικούς ασθενείς. Όσο για τα ασανσέρ,  υπάρχουν δύο, αλλά επειδή συχνά χαλάει το ένα, με το δεύτερο μεταφέρονται και τα σκουπίδια και τα φαγητά.

Υποβαθμισμένος, όμως, είναι και ο χώρος όπου φυλάσσονται οι φάκελοι των ασθενών. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν στενό διάδρομο με στοιβαγμένους δεξιά κι αριστερά φακέλους ασθενών κι από πάνω να βρίσκονται οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων από τις τουαλέτες των θαλάμων.

“Τουλάχιστον δύο φορές το αρχείο πλημμύρισε από βρόμικα νερά και καταστράφηκαν φάκελοι. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε αναφορές για μετεγκατάσταση του αρχείου από το συγκεκριμένο χώρο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα”, εξηγεί ο κ. Κετικίδης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από την πλευρά του, ο διοικητής του “Γ. Γεννηματάς” Γρηγόριος Στάμκος δηλώνει στη “Μ” ότι στη ΜΕΘ υπάρχουν μόλις τρεις γιατροί, καθώς κάποιοι έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν. Ωστόσο, λειτουργούν και τα οκτώ κρεβάτια, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κρίσης για να καλυφθεί η μία κενή θέση. Επιπλέον, η διοίκηση έχει ζητήσει και τη δημιουργία δύο επιπλέον θέσεων ειδικών γιατρών.

“Δεν έχουμε περίσσεια ατόμων στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά οι βάρδιες βγαίνουν και δεν χρωστάμε ρεπό. Επίσης, ετοιμάζουμε προκήρυξη οκτώ ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις”, εξηγεί ο κ. Στάμκος.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο όπου στεγάζεται το μικροβιολογικό εργαστήριο, τονίζει ότι έχει εγκριθεί μελέτη σκοπιμότητας ύψους 60.000 ευρώ κι είναι πιθανόν σε δύο μήνες να αρχίσουν οι εργασίες αναβάθμισής του. Στόχος της διοίκησης είναι να γίνουν αλλαγές στο σύστημα θέρμανσης, να γίνει καθαίρεση των υφιστάμενων πλακιδίων, να μπουν καινούργιοι πάγκοι και να αλλαχθούν τα πατώματα και τα κουφώματα.

“Το αρχείο παραμένει πρόβλημα και κυριολεκτικά έχει ΅καταλάβειΆ το υπόγειο. Αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα. Είχαν μπει καλύτερες σωληνώσεις, ώστε να αποφύγουμε τις πλημμύρες που είχαν προκαλέσει προβλήματα παλαιότερα”, επισημαίνει ο κ. Στάμκος.

Όσο για τον μαγνητικό τομογράφο, αναφέρει ότι ο διαγωνισμός προμήθειάς του θα γινόταν από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο υπουργείο Υγείας και θα γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, πιθανόν μαζί με τα αντίστοιχα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Βέροιας.