Γ. Παπαθανασίου: Μείωση του ελλείμματος, ακόμη κι αν απαιτηθούν επώδυνα μέτρα

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα, οπότε θα έχει αποκρυσταλλωθεί το μέγεθος της δημοσιονομικής υπέρβασης που καλείται να κάνει η κυβέρνηση.

Του Γιώργου Χρηστίδη

Για την προσήλωση της Ελλάδας στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010, έστω κι αν απαιτηθεί η λήψη επώδυνων (τόσο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο και για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης) μέτρων, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους συναδέλφους του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Ο κ. Παπαθανασίου, εν μέσω της κατήφειας που επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την ήττα στην ευρωκάλπη, βρίσκεται από χθες στο Λουξεμβούργο για τις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup (χθες) και ΕΚΟΦΙΝ (σήμερα). Ο κ. Παπαθανασίου και το οικονομικό επιτελείο καλούνται να λύσουν ένα σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες, καθώς πιέζονται, από τη μία, από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για μείωση των ελλειμμάτων και, από την άλλη, από το ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας που έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση.

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Με βάση την εικόνα από τα μέτωπα των εσόδων και των δαπανών, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος. Ο κ. Παπαθανασίου δεν πρόκειται όμως να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά το σημερινό ΕΚΟΦΙΝ, καθώς η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα, οπότε θα έχει αποκρυσταλλωθεί το μέγεθος της δημοσιονομικής υπέρβασης που καλείται να κάνει η κυβέρνηση, για να επανέλθει το έλλειμμα σε νόμιμα επίπεδα. Στόχος και ελπίδα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, αν και ο κ. Παπαθανασίου ξεκαθάρισε πολλές φορές, και μετά το κλείσιμο της ευρωκάλπης, ότι θα λάβει όποιες αποφάσεις χρειαστεί χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι δεν είναι μεν στις προθέσεις του οι αυξήσεις φόρων, δεν θα διστάσει όμως να προχωρήσει και σε τέτοιες κινήσεις, εάν κρίνει ότι αυτό επιβάλλει η δημοσιονομική κατάσταση.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει από φέτος μόνιμα και διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων κι έχουν δώσει προθεσμία στην Αθήνα να τα ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου. Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο κ. Παπαθανασίου για την εξασφάλιση εσόδων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ είναι γνωστές και περιλαμβάνουν: -την άσκηση σφικτής εισοδηματικής πολιτικής -την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο -την αύξηση των έμμεσων φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά -την αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας -την αύξηση του ανώτατου φόρου για τα υψηλά εισοδήματα από το 40% στο 45% -την “τακτοποίηση” των ημιυπαίθριων χώρων -την επαναφορά των φόρων γονικής παροχής και κληρονομιάς στα ακίνητα

Η ατζέντα των υπουργών Οικονομικών

Επί τάπητος στα συμβούλια Eurogroup και ΕΚΟΦΙΝ τέθηκε και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, η Ε.Ε. δεν χρειάζεται να λάβει, επί του παρόντος, πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αν και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι στον ορίζοντα. Όσο για τα ήδη ληφθέντα μέτρα, που αναλογούν στο 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε., χαρακτηρίζονται θετικά από το ΔΝΤ. Κατά τα λοιπά, το σημερινό ΕΚΟΦΙΝ θα ασχοληθεί με την τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και θα ενημερωθεί σχετικά με τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το υπερβολικό έλλειμμα στη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Θα γίνει επίσης προετοιμασία για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 Ιουνίου. Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα που θα περιλαμβάνει δύο μηχανισμούς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικών Εποπτών (ΕΣΧΕ). Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν επίσης σήμερα έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με αντικείμενο την ανάπτυξη διεθνών χρηματοδοτικών μηχανισμών για την υποστήριξη πολιτικών σχετικών με την αντιμετώπιση του φαινομένου.