Οι έλληνες επιστήμονες συνεχίζουν να διχογνωμούν ως προς τον βαθμό ασφαλείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |
Εννέα ημέρες πριν από την έναρξη του εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της νέας γρίπης, ο καβγάς των ελλήνων επιστημόνων καλά κρατεί. Οι περισσότεροι παροτρύνουν τους Ελληνες να εμβολιαστούν. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν διότι δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο. Αλλοι πάλι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, εξαιρώντας από αυτόν ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυοι και τα παιδιά.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλου κάλεσε χθες τους πολίτες να μη φοβηθούν το πανδημικό εμβόλιο. «Σε εκατ.ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί», είπε, «το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι κατ΄ ουσία μηδέν.Οι μόνες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειεςήταν αλλεργικές αντιδράσεις και πάλι τίποτε το σοβαρό.Και ασπιρίνηνα πάρεις μπορεί κάτι να παρουσιάσεις.Ακόμη και φάρμακα όπως παρακεταμόλη να πάρεις,κάτιμπορεί να παρουσιάσεις». Οπως είπε, ο Δεκέμβριος είναι κρίσιμος «… εκτός κι αν ο μήνας είναι ζεστός, οπότε το πανδημικό κύμα θα καθυστερήσεινα έλθει και θα προλάβει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος δήλωνε ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, διότι δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία. Μάλιστα επικαλέστηκε έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) το οποίο εστάλη σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας και αφορά την παρακολούθηση της ασφάλειας των πανδημικών εμβολίων μετά την κυκλοφορία τους.
Οι αρμόδιοι του ΕΟΦ ζητούν από τους επαγγελματίες Υγείας να αναφέρουν άμεσα και κατά προτεραιότητα τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων ως εξής: Θανατηφόρες ή απειλητικές για τη ζωή, σοβαρές, μη αναμενόμενες, ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικού ενδιαφέροντος (νευρίτιδα, σπασμοί, εγκεφαλίτιδα, αγγειίτιδα, το σύνδρομο Guillein- Βarre, απομυελινωτικές νόσοι κ.ά.).
Στον ΕΟΦ πρέπει να αναφέρονται οι διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης, οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια σε παιδιά και πιθανή αλληλεπίδραση με άλλα συγχορηγούμενα εμβόλια. Επίσης πρέπει να παρακολουθούνται τυχόν διαταραχές σε νεογνά των οποίων η μητέρα εμβολιάστηκε κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού.
«Πολύς κόσμος αρνείται να κάνειτο πανδημικό εμβόλιο διότι βγήκεστην αγορά χωρίς να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός επιδημιολογικώνμελετών», δηλώνει ο κ. Λουράντος και συνεχίζει: «Γρίπη είναι και θα περάσει. Αυτή είναι η άποψήμου και θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητος ο μαζικός εμβολιασμός,ιδίως όταν δεν είναι ξεκάθαροότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές».