Με ράντζα έχει γεμίσει κάθε γωνιά των διαδρόμων της Παθολογικής Κλινικής του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Πάτρας, ενώ οι γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι ασθενείς στοιβάζονται όπου βρεθεί ελεύθερος χώρος, με αποτέλεσμα η παροχή τη σωστής νοσηλείας να είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη.
Οι γιατροί με ανακοίνωσή τους περιγράφουν την εικόνα που παρουσιάζει η Παθολογική Κλινική τονίζοντας ότι:
«Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών υπάρχει το αδιαχώρητο. Ασθενείς παραμένουν επί ώρες να πάρουν σειρά για να εξεταστούν και στη συνέχεια περιμένουν στους χώρους των επειγόντων περιστατικών επίσης για αρκετές ώρες έως και ημέρες επειδή δεν ανευρίσκεται κλίνη, ούτε στους διαδρόμους, για να νοσηλευτούν κανονικά».
Τις τελευταίες ημέρες στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύονταν 200 ασθενείς, τη στιγμή που η δύναμη σε κλίνες είναι για 100 άτομα.
Η κατάσταση αυτή επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα εδώ και εννέα μήνες μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου που ανάγκασε την εκκένωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Πάτρας «Ο Αγιος Ανδρέας». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς ολόκληρης σχεδόν της Περιφέρειας να απευθύνονται στο νοσοκομείο του Ρίου, αφού και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα υπάρχουν τραγικές ελλείψεις και υπολειτουργούν.
Μέχρι το τέλος του 2009 εκτιμάται ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση του νοσοκομείου «ο Αγιος Ανδρέας» δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι κλινικές του να παραμένουν διασκορπισμένες στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί τα όρια υπομονής τους.
«Εχουν σταλεί πολλά έγγραφα, έχουν ειπωθεί πολλά σε συνεντεύξεις Τύπου και συσκέψεις. Εχει νομίζουμε εξαντληθεί επαρκώς σε όλους τους τόνους ότι είναι αδύνατο ένα μόνο νοσοκομείο να καλύψει τις ανάγκες όλης της περιοχής.
Η επιστολή μας είναι λοιπόν μια κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης από όλο το ιατρικό προσωπικό της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής για τη συνεχιζόμενη αδυναμία των υπεύθυνων φορέων να εφαρμόσουν κάποια εφικτή λύση.
Είναι ακόμα μια κραυγή απόγνωσης εκ μέρους των ασθενών μας από τους οποίους εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη, αφού κάποιοι άλλοι δεν το κάνουν και να τους υποσχεθούμε ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τους παράσχουμε τη βοήθεια που μπορούμε και που οι συνθήκες το επιτρέπουν», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί.
Λίνα Μπάστα