Βενιζέλος Β.
Γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους χ;ώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010 προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας και αναγνώρισε ότι ο νέος αντικαπνιστικός νόμος συνιστά πλέον στοιχείο του εργατικού δικαίου.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενημερωτική ημερίδα του Ινστιτούτου “Prolepsis”, ο Δημ. Αβραμόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: “Όλοι είμαστε υπέρ της γενικής απαγόρευσης. Και προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Κρίναμε όμως, ότι θα έπρεπε να μεσολαβήσει ένα διάστη;μα έξι μηνών για να δοκιμαστεί στην πράξη αυτό που πιστεύαμε και το οποίο, ως πρώτο μήνυμα, μας ήρθε από την ελληνική κοινωνία. Ότι δηλαδή είναι και ώριμη και έτοιμη και ανταποκρίνεται στην πρόταση της πολιτείας”.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέχρι το 2012 αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους, μέτρα που θα οδηγούν στη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτούς τους χώρους. Με την ίδια σύσταση, η Κομισιόν θεωρεί ότι τα αντικαπνιστικά μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν είναι επαρκή.
Στην ομιλία του στην ημερίδα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε επίσης ότι ο νέος αντικαπνιστικός νόμος συγκροτεί και προστατεύει θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων, το δικαίωμα σε χώρο εργασίας ελεύθερο από καπνό. Συνεπώς, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος αποτελεί μέρος του εργατικού δικαίου: “Είμαστε ακριβώς μία μέρα μετά από μια ημερομηνία σταθμό. Από μία ημερομηνία σταθμό για την προστασία της δημόσιας υγείας, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία μας. Ημερομηνία σταθμό, επίσης, για τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα μας. Γιατί εάν κάτι πρέπει να αναδειχθεί από τη σημερινή εκδήλωση είναι το γεγονός ότι το εργασιακό περιβάλλον ελεύθερο από καπνό είναι αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα”.
Στη δική του ομιλία στην ίδια ημερίδα, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, Γ. Φλωρίδης παρατήρησε αναφερόμενος στην τελική χαλάρωση των αντικαπνιστικών ρυθμίσεων από τον υπουργό Υγείας: “Όταν αρχίζουμε τις εκπτώσεις και τις υπαναχωρήσεις, επειδή αυτό είναι ίδιον του πολιτικού μας συστήματος στην Ελλάδα και μας αφορά τελικά όλους σε μια διαδρομή που έχουμε, τότε αυτά οδηγούν στην πραγματικότητα στην ακύρωση τελικά των μέτρων”.
Αναφερόμενος στο περιβόητο… δικαίωμα στο κάπνισμα, ο Γ. Φλωρίδης επεσήμανε: “Στην Ελλάδα έχουμε έναν τρόπο να γελοιοποιούμε τα πάντα, αυτές τις μέρες ακούω και τη γελοιοποίηση της έννοιας των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου δηλαδή το ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμα διευρύνεται μέχρι του σημείου να προκαλέσει καρκίνο στον άλλον, τόσο σημαντικό. Και εμφανίζεται ότι ο καπνιστής δέχεται πλήγμα στα δικαιώματά του εάν του πεις, αδελφέ μου θέλεις να καπνίσεις, πήγαινε να καπνίσεις και μην ενοχλείς κανέναν”.
Πάνω από 22.000 κλήσεις
Περισσότερες από… 22.000 κλήσεις είχε δεχθεί μέχρι χθες στις 6 μ.μ. η τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Υγείας 1142, που δίνει πληροφορίες για τις αντικαπνιστικές ρυθμίσεις και δέχεται καταγγελίες για παραβιάσεις του νόμου, γεγονός που επιβεβαιώνει την άγνοια και τη σύγχυση που επικρατούν σχετικά με το περιεχόμενο των ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπευθύνων της γραμμής, το 72% των κλήσεων αφορούσε παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το 28% διευκρινίσεις για χώρους εργασίας.