Γερασμένο ΕΣΥ και με τη…βούλα της Βουλής! Αύξηση ορίων ηλικίας για τους γιατρούς

Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη

Αιφνιδιαστικά και μέσα στην αναμπουμπούλα των πολιτικών εξελίξεων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αυξάνει το όριο εργασίας για τους γιατρούς.

Ειδικότερα με τροπολογία η οποία εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο Βορίδη παρατείνεται η συνταξιοδότηση των γιατρών του ΕΣΥ από τα 65 που είναι σήμερα στα 67 έτη. 

Η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου, «εισέβαλε» τόσο αιφνιδιαστικά στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε μάλιστα εκπρόθεσμα. 

Γι αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως πρόκειται για ρουσφέτι της τελευταίας στιγμής και μέσα σε ένα βαρύ πολιτικό κλίμα. 

Επίσης με την…ντρίπλα αυτή καλύπτονται για λίγο ακόμη τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου πως προσλήψεις δε γίνονται πια ούτε για δείγμα. 

 

Να σημειωθεί πάντως πως το προηγούμενο αντίστοιχα μεγάλο ρουσφέτι στο ΕΣΥ αφορούσε στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όπου επίσης δόθηκε παράταση στη συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη. 

Η ρύθμιση εξπρές προκαλεί την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα να μιλά για «ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων».

 

Όπως σημειώνει ο κ.Βαρνάβας: «Η τροπολογία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εξυπηρετεί την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ που συμπλήρωσαν ήδη τα 65 έτη μέχρι τα 67, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα Νοσοκομεία από γιατρούς, μιας και την τελευταία τριετία αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι 2.163 γιατροί χωρίς να γίνει σχεδόν καμία πρόσληψη. Ούτε καν οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί από εποχής Αβραμόπουλου δεν έχουν ολοκληρωθεί».

 

Ο κ.Βαρνάβας καταφέρεται μάλιστα κατά του κ.Γρηγοράκου και της επιλογής του να παρατείνει το χρόνο των γιατρών στα νοσοκομεία λέγοντας: «Ο κ. Γρηγοράκος βέβαια δεν κόπτεται για προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του, ρουσφέτια που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει μέσω του φαύλου νομοσχεδίου που κατέθεσε προ μηνός και τώρα επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει κι εκείνος δυνατότητα να νομοθετεί».

Όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ, σε όλες τις χώρες της ΕΕ το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ΄ ανώτατο όριο. 

 

«Η χώρα μας θεσπίζει όριο τα 67, με αποτέλεσμα να κρατά στο ΕΣΥ το γερασμένο δυναμικό και να διώχνει στην ξενιτιά τους νέους γιατρούς» καταλήγει μεταξύ άλλων ο κ.Βαρνάβας.