«Ακτινογραφία» στον μεγάλο ασθενή της Ελλάδας, το ΕΣΥ, κάνει μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, η «Suddeutsche Ζeitung». Η διαδικασία που ακολουθείται για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, οι υπερτιμολογήσεις ιατρικών ειδών και οι ενέργειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ως σήμερα μπήκαν στο στόχαστρο της δημοσιογράφου κυρίας Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία επισκέφθηκε προ ημερών την Ελλάδα. Τίτλος του άρθρου: «Το καρτέλ – Ελλάς». Υπότιτλος: «Με περισσότερααπό 100 δισεκατομμύρια ευρώθα μπορούσε η Ελλάδα να σωθεί.Αυτό θα μπορούσε να παραμείνειένα ωραίο όνειρο.Μια έρευναστην Αθήνα».
Η κυρία Σλέτσερ κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα συνομίλησε, μεταξύ άλλων, με γιατρούς νοσοκομείων, την πρώην υφυπουργό Υγείας, σήμερα βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Ελπίδα Τσουρή και τον πρώην ελεγκτή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας κ. Π. Καββάδα, τον οποίο εξυμνεί. «Αν η Ελλάδα είχε περισσότερους τέτοιους υπαλλήλους όπως ο Παντελής Καββάδαςκαι λιγότερα αφεντικάίσως όλα να ήταν σήμερα καλύτερα» τονίζει. Την ίδια στιγμή επιρρίπτει ευθύνες για τη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας στην υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλουγια την οποία γράφει: «…ήταν παρούσαόταν ξεκίνησετο μεγάλο πάρτι και μάλιστααπό τη θέση της γενικής γραμματέωςστο υπουργείο Εμπορίου.Η υπογραφή της βρίσκεται και σε επίσημαέγγραφα,με τα οποία το κράτοςπαραιτείτο της διαδικασίας προκηρύξεωνκαι διαγωνισμών στον τομέα της Υγείας.Ετσι κατέστη εφικτότο “στήσιμο” του ελληνικού καρτέλ». Η δημοσιογράφος δεν αφήνει όμως στο απυρόβλητο και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Η συντηρητική αντιπολίτευση», τονίζει, «είχε καταγγείλει τότε το ακολουθούμενοσύστημα.Οταν το 2004 ανέλαβε την εξουσίασυνέχισε την ίδια πρακτική. Ούτε μια σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2007 κατάφερε να αλλάξει κάτι. Οταν η ΕΕαπείλησε το 2009 ότι το Δικαστήριο θα επιληφθεί εκ νέου της υπόθεσης, επειδή η χώρα συνέχιζενα παραβιάζει τους κανόνες περί ανταγωνισμού, ήρθη τελικά τον Αύγουστο του 2009 ο “αμαρτωλός”νόμος του 2001. Οι πρώτες δημόσιες προκηρύξεις- που έχουν αναβληθεί πολλάκις- αναμένονται το προσεχές φθινόπωρο».
Στο δημοσίευμα παρατίθενται πορίσματα του κ. Καββάδα για τα νοσοκομεία, τα οποία καταδεικνύουν υπερτιμολογήσεις υλικών και μηχανημάτων. Ειδικότερα αναφέρεται σε ένα μηχάνημα καρδιοπνευμονικής ανάνηψης, το οποίο στοιχίζει στην Κύπρο 11.000
ευρώ, στη Γαλλία 15.000 ευρώ και στην Ελλάδα 43.000
ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομειακό υλικό- σημειώνεται στο άρθρο- μεγάλο μέρος του οποίου στοιχίζει τέσσερις, πέντε ή και δέκα φορές περισσότερο. Αλλο παράδειγμα, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης της γερμανικής εταιρείας Fresenius. Το 2005 η τιμή τους στην Κύπρο ήταν 12-17 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 50-66 ευρώ.
« Οι ευρωπαίοι επιθεωρητές θεωρούνότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξυγίανση και την ανάρρωσητης Ελλάδας ελλοχεύει στο λαβυρινθώδες Σύστημα Υγείας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Η γερμανίδα δημοσιογράφοςαφήνει αιχμές και για την ελλιπή καταγραφή στοιχείων σε ό,τι αφορά τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων. «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα είναι τα χρέη που συσσωρεύτηκαν από το 2006 ως σήμερα, πόσες υπερτιμολογημένεςαποδείξεις πρέπει ακόμηνα πληρωθούν. Είναι έξι, επτά δισεκατομμύρια ευρώ ή περισσότερα;Η εξυγίανση του τομέα της Υγείας θεωρείται πλέον μια υπόθεση-κλειδί.Εδώ φαίνεται, όπως πάνωστο ανατομικό τραπέζι, τι συμβαίνειόταν το ίδιο το κράτος είναι άρρωστο και χάνει τον έλεγχο».