Ενώ τα ακτινοθεραπευτικά στα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν, η αγορά πλημμύρισε από ιατρικά μηχανήματα
Της Γαληνης Φουρα
Μέσα σε μία πενταετία, ο ιδιωτικός τομέας της Yγείας κυριάρχησε πλήρως στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας. Οι νέες τεχνολογίες υπήρξαν η αφορμή να ανοίξουν «παράθυρα» στις διατάξεις που έθεταν πληθυσμιακά κριτήρια για την αγορά νέων μηχανημάτων, με συνέπεια το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων νοσοκομείων.
«Μετά το 2004», αποκαλύπτει στην «Κ» ο διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής του Ευαγγελισμού Γιάννης Δατσέρης, «αγοράστηκαν 160 μαγνητικοί τομογράφοι, από τους οποίους 153 πήγαν στα ιδιωτικά κέντρα και μόλις επτά στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι τότε η χώρα διέθετε 84 μαγνητικούς, 58 ιδιωτικούς και 26 δημόσιους. Σε όλες τις κατηγορίες μηχανημάτων ιονίζουσας ακτινοβολίας το ΕΣΥ δεν διαθέτει πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού. Η εικόνα των ασθενοφόρων των ιδιωτικών κέντρων που μετακινούν καθημερινά νοσηλευόμενους από μεγάλα κρατικά νοσοκομεία για εξετάσεις είναι απογοητευτική».
Ο ίδιος σημειώνει ότι η πολιτεία έχει εστιάσει στο φάρμακο και μια αγορά ισόποσου τζίρου 4 – 4,5 δισ. ευρώ ετησίως έχει αφεθεί εκτός ελέγχου. «Από τα 560 οστεοπυκνόμετρα, το 96% βρίσκεται στα ιδιωτικά κέντρα. Στους γραμμικούς επιταχυντές, ένα καθαρά θεραπευτικό τομέα (για την ακτινοθεραπεία), η αναλογία είναι δύο προς ένα: 24 ιδιωτικοί, 12 δημόσιοι».
Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την προώθηση του εξοπλισμού των νοσοκομείων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νέο νόμο για τις προμήθειες και τα Προεδρικά Διατάγματα για τα διαγνωστικά κέντρα στη λογική: «Ο ιδιωτικός τομέας είναι ανεξάρτητος, όχι όμως ανεξέλεγκτος». Η χώρα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα αξονικών στον κόσμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται οι αποφάσεις για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας για δέκα Pet-ct στον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2009. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα Pet (πανάκριβα μηχανήματα για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου) στον Ευαγγελισμό, στην Ακαδημία Αθηνών και δύο στον ιδιωτικό τομέα.
«Στα δημόσια νοσοκομεία δεν γίνονται μελέτες και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την τοποθέτηση νέων μηχανημάτων: για την απόσβεση, τη συντήρηση, το προσωπικό που θα χρειαστεί. Πολλές φορές δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για τον χώρο όπου θα τοποθετηθούν», λέει ο τέως πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνολόγων Αντ. Βασιλικός. «Ούτε σωστή πιστοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού γίνεται. Τουλάχιστον 400 από τους εργαζομένους στα αντίστοιχα τμήματα δεν έχουν πτυχίο ή προέρχονται από άλλες ειδικότητες. Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Ακτινολογίας – Ραδιολογίας των ΤΕΙ Αθήνας δεν δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος…».
Ενώ ο ιδιωτικός τομέας διαφημίζει τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει (ψηφιακά χειρουργεία, μαγνητικοί τομογράφοι υψηλού πεδίου, ψηφιακοί μαστογράφοι), στο Δημόσιο ο υπάρχων εξοπλισμός συνεχώς ευτελίζεται.
«Μία βλάβη», αναφέρει ο σύμβουλος μηχανικός ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Αγγελος Ριζόγλου, «μπορεί να καταστήσει ανενεργό ένα μηχάνημα για ένα μήνα και το νοσοκομείο δεν μπορεί να παραγγείλει το ανταλλακτικό λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και χρεών. Στον ιδιωτικό τομέα κάθε ημέρα κοστίζει, η 24ωρη λειτουργία επιβάλλει προληπτικούς ελέγχους και υπάρχουν συμβόλαια συντήρησης με εταιρείες».
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία. Στο Λαϊκό, π. χ., δεν λειτουργεί το ακτινοσκοπικό μηχάνημα και ο στεφανιαιογράφος (από το 2008). «Ο αξονικός είναι “γερασμένος”, το ίδιο και ο αγγειογράφος», σημειώνει ο Αντ. Βασιλικός.
«Την τελευταία δεκαετία, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Παναγιώτης Παντελάκος, έχουν βάλει “λουκέτο” τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα του Ευαγγελισμού και του ΝΙΜΤΣ, ενώ εάν δεν εξοπλιστούν, θα κλείσουν σύντομα και τα ακτινοθεραπευτικά στο “Αλεξάνδρα”, στο “Α. Συγγρός” και στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης. Σύντομα, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μηχανημάτων που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας». Kαι διερωτάται: «Μήπως όσοι επενδύουν τόσα κεφάλαια είχαν τις διαβεβαιώσεις για την εγκατάλειψη της δημόσιας ακτινοθεραπείας;».
Εκτός ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών η Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και την Αμερική για τη χρήση της ιατρικής τεχνολογίας», υπογραμμίζει η διευθύντρια του τμήματος Ογκολογίας – Παθολογίας του Αγίου Σάββα, Αννα Ευφραιμίδου, και τονίζει ότι «χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση της τεχνολογίας σύμφωνα με το κόστος – όφελος». Kαι συνεχίζει: «Οι αξονικές έχουν καταργηθεί για την παρακολούθηση του καρκίνου μετά από χημειοθεραπεία. Στην Ελλάδα συχνά γίνονται, παρότι η άσκοπη χρήση τους προκαλεί καρκινογένεση. Αυτό πρέπει να ελέγχεται από το κράτος, που δυστυχώς δεν λειτουργεί βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών. Λέμε ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι γενικά πιο ευκρινής, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερο διαγνωστικό όφελος από την απλή. Ούτε η μαγνητική τομογραφία στον μαστό που ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται ως ρουτίνα». «Tο Ιπποκράτειο, 100 ετών νοσοκομείο, πήρε πέρυσι αξονικό και μάλιστα όχι τελευταίας γενιάς», αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης. «Μέχρι τότε τουλάχιστον 70 ασθενείς έφευγαν καθημερινά από το νοσοκομείο προς τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να υπάρχει άμιλλα αλλά και ίσες προϋποθέσεις και όρια στην ανάπτυξη τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος, ο ιδιωτικός τομέας πρακτικά με χρήματα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων ανανεώνει ταχύτατα τον εξοπλισμό του, παρακάμπτοντας τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών».