Γιατροί χωρίς σύνορα Εθελοντές για 15 λεπτά

Στήνουν έναν προσφυγικό καταυλισμό στην πλατεία Αριστοτέλους και αναπαριστούν την καθημερινότητα των εθελοντών. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φέρνουν τις αποστολές τους στην καρδιά των πόλεων.

Αποφάσισαν να μεταφέρουν στο κοινό την καθημερινότητα, τα προβλήματα και τα διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. Όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη. “Σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι βιώνουν οι εθελοντές. Έτσι, αποφασίσαμε να φέρουμε τις αποστολές μας στις πόλεις και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο”, αναφέρει ο διευθυντής επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) Νώντας Πάσχος (φωτ.). Από χθες έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου ένα κοντέινερ έχει διαμορφωθεί σε καταυλισμό παρουσιάζοντας ρεαλιστικά τα βασικότερα στάδια στο έργο των εθελοντών. Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν ρόλο, ανάμεσα σε αυτόν του γιατρού, του νοσηλευτή ή του τεχνικού και μέσα από ένα ηχογραφημένο σενάριο καλούνται να δράσουν: “Μόλις έχετε περάσει τα σύνορα.

Βρίσκεστε σε εμπόλεμη ζώνη. Ολόκληρες οικογένειες τρέπονται σε φυγή από τα χωριά τους για να γλιτώσουν από τις μάχες. Την τελευταία εβδομάδα περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε μια απομονωμένη περιοχή όπου δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή. Χιλιάδες άνθρωποι είναι στο δρόμο και καταφθάνουν στον καταυλισμό, εξουθενωμένοι και άρρωστοι. Εδώ αρχίζει το δικό σας έργο. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από εσάς”.

Σημαντικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΓΧΣ είναι, σύμφωνα με τον κ. Πάσχο, οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί, τα θύματα βίας, τα υποσιτισμένα παιδιά, οι μολυσμένοι από τον ιό του AIDS, οι επιδημίες χολέρας. Ενδεικτικά σήμερα περισσότερα από 20 εκατ. παιδιά στον κόσμο δεν λαμβάνουν επαρκή για την ανάπτυξή τους τροφή. “Από την αρχή της προσπάθειάς μας το 1991 μετράμε 450 έλληνες εθελοντές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλα και χρειαζόμαστε κάθε δυνατή βοήθεια”, αναφέρει.

“Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές του κόσμου που δοκιμάζονται πραγματικά. Αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα δικά του προβλήματα μοιάζουν μάλλον ασήμαντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε προνομιούχοι. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά γιατί δεν έχουν πόσιμο νερό, γιατί γίνεται πόλεμος, γιατί δεν έχουν στοιχειώδη φάρμακα”, λέει η Σοφία Κ., λίγο πριν γίνει εθελόντρια για 15 λεπτά. Η αναπαράσταση καταυλισμών από τους ΓΧΣ στην Ελλάδα θα διαρκέσει τρεις μήνες και περιλαμβάνει δέκα πόλεις.


ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΟΥΔΗ