p>Πήραμε και δημοσιεύουμε επιστολή από εργαζόμενη του ΚΑΑΠ Βούλας που παρουσιάζει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κέντρο εξαιτίας τόσο της υποστελέχωσης αλλά και των προβλημάτων που ανακύπτουν από την απουσία διοίκησης. Αναρωτιόμαστε αν η υπουργός Υγείας και η υφυπουργός κ Γεννηματά που είναι αρμόδια για την Πρόνοια, γνωρίζει το ΚΑΑΠ Βούλας και τα προβλήματά του; Γιατί αν το γνωρίζει, η απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης είναι απαράδεκτη.
Η επιστολή που πήραμε αναφέρει:
Εδώ κι ένα μήνα περίπου, μετά τη δεύτερη παραίτηση του πρώην διοικητή του Κ.Α.Α.Π.Β και την αποδοχή της από το Υπουργείο, καθώς και την παραίτηση των μετακλητών μελών του Δ.Σ. του Κ.Α.Α.Π.Β. (π.χ. αντιπρόεδρου), το Κ.Α.Α.Π.Β. έχει μείνει χωρίς διοικητή.
Μεταξύ άλλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί (υπογραφή μισθοδοσίας, υπογραφές ενταλμάτων πληρωμών προμηθειών/ λογαριασμών, εκκίνηση διαγωνισμών για προμήθειες όπως τρόφιμα, ιματισμό κ.λ.π.).
Tο Κ.Α.Α.Π.Β. λόγω της σοβαρής έλλειψης μόνιμου προσωπικού λειτουργούσε για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης και με προσωπικό που είχε προσληφθεί με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Μ.Κ.Ο, Κ.Α.Α.Π.Β. και Υπουργείου με κάλυψη της μισθοδοσίας τους από επιχορηγήσεις της Υ.ΠΕ, και του κρατικού λαχείου.
Δύο προγραμματικές συμβάσεις (μία των 10 ατόμων για τις εσωτερικές δομές περίθαλψης και μία των 8 ατόμων για τις εξωτερικές δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης (αποϊδρυματισμού) έληξαν το Δεκέμβριο και δεν μπορούν να γίνουν νέες ή να επεκταθούν εφόσον δεν υπάρχει διοίκηση.
Το κενό που δημιουργήθηκε «απάλυναν» κάπως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των οποίων είχε ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψή τους – αλλά και απ’ αυτούς δεν μπορούν ν’ αναλάβουν υπηρεσία όσοι δεν είχε ήδη υπογραφεί η ανάληψη υπηρεσίας τους από τον προηγούμενο διοικητή.
Προγραμματισμένες άδειες του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ήδη ανακληθεί από το Δεκέμβριο και λόγω πρόληψης και κρουσμάτων νέας γρίπης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τρεις εξωτερικές δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης (αποϊδρυματισμού) με σύνολο ενοίκων 16 άτομα
ΑΜΕΑ, επειδή αυτές υποστηρίζονταν αναλογικά με τις εσωτερικές δομές με μικρότερη αναλογία μόνιμου προσωπικού ( επτά (7) άτομα προγραμματικής σύμβασης εργαζόταν εκεί).
Δύο από τους νέους συμβασιούχους που ανέφερα παραπάνω και μία μόνιμη ενίσχυσαν το δυναμικό αυτών των δομών μαζί με τις μόνιμες που είχαν απομείνει εκεί, αλλά οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είναι αναγκασμένοι για να λειτουργήσουν οι δομές να δουλεύουν με ένα ρεπό την εβδομάδα, διπλοβάρδιες κ.λ.π. κι έχουν εξαντληθεί.
Οι ένοικοι ΑΜΕΑ είναι αναστατωμένοι και… “φως στο τούνελ δεν βλέπουμε”…
Ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Διεύθυνση έχουν επανειλημμένα αποτανθεί στο Υπουργείο και μέσω της ΠΟΕΔΗΝ, προφορικά κι εγγράφως για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε – πιο άμεσα λόγω της έλλειψης Διοικητή και αντίστοιχων υπογραφών. Το υπουργείο λέει να κάνουμε υπομονή για να γίνουν οι διαδικασίες…
Να υπενθυμίσω ότι το Κ.Α.Α.Π.Β. περιθάλπει συνολικά 110 άτομα -παιδιά κι ενήλικες- με ειδικές ανάγκες/ αναπηρίες, εγκαταλελειμμένα από την οικογένειά τους. Φροντίζει εξ” ολοκλήρου για τη ζωή τους και την αποκατάστασή τους γενικότερα.
Στο κέντρο δεν υπηρετεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό εδώ και δύο χρόνια – η ιατρική μέριμνα γίνεται από επισκέπτες γιατρούς Γενικών Νοσοκομείων και την άμεση εξυπηρέτηση του Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας.
Τέλος αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουμε και αλλεπάλληλα κρούσματα νέας γρίπης.
Ελπίζουμε έστω και αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύσεις…