Γονική άδεια με αποδοχές και σε πατέρα

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Την 9μηνη άδεια μετ’ αποδοχών για την ανατροφή του παιδιού του, δικαιούται όχι μόνο η μητέρα, αλλά και ο πατέρας δικαστικός λειτουργός, για λόγους ισότητας των φύλων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την άρνηση της πολιτείας να χορηγήσει την άδεια ανατροφής σε πατέρα δικαστικό λειτουργό, λίγο καιρό μετά τη γέννηση της κόρης του, παρά το γεγονός ότι η σύζυγός του είναι ιατρός και ως ελεύθερη επαγγελματίας δεν έχει καν τη δυνατότητα να κάνει χρήση άδειας ανατροφής.

Για να θεμελιώσει το δικαίωμα του πατέρα δικαστικού λειτουργού για την άδεια ανατροφής, το ΣτΕ επικαλείται κατ’ αρχήν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα των φύλων, τη λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας, αλλά και την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τον γάμο, τη μητρότητα, την παιδική ηλικία, καθώς και την οικογένεια ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους.

Οδηγία
Παράλληλα το ανώτατο δικαστήριο επικαλείται και κοινοτική οδηγία που προβλέπει την αρχή της συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, ως φυσικό συμπλήρωμα της αρχής για την ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Με την οδηγία αυτή (97/75/ΕΚ) το ΣτΕ επισημαίνει ότι αναγνωρίζεται στους εργαζόμενους το δικαίωμα να λαμβάνουν γονική άδεια για να μπορούν να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους, ώστε να γίνεται εφικτός στην πράξη (για άνδρες και γυναίκες) ο συνδυασμός των επαγγελματικών τους ευθυνών με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Επίσης με την οδηγία επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν οι άνδρες να αναλάβουν ίσο μέρος των οικογενειακών τους ευθυνών λαμβάνοντας γονική άδεια για να ασχοληθούν και αυτοί με την ανατροφή των παιδιών τους.

Το ΣτΕ καλύπτοντας ουσιαστικά το σχετικό νομοθετικό κενό (στον Κώδικα για τους δικαστικούς λειτουργούς) έκρινε (569/10) ότι οι σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να ερμηνεύονται υπό το φως των συνταγματικών αρχών για την ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και της ανάγκης να συμφιλιωθούν η επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή, όπως υποδεικνύει το κοινοτικό δίκαιο.

Συνεπώς οι ρυθμίσεις για την άδεια ανατροφής έχουν εφαρμογή όχι μόνο για τη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα δικαστικό λειτουργό, ο οποίος μπορεί επίσης να ζητήσει να του χορηγηθεί ειδική άδεια μετ’ αποδοχών διάρκειας 9 μηνών, προκειμένου να ασχοληθεί με την ανατροφή του παιδιού του.

Σε δόσεις
Σύμφωνα με το ΣτΕ, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία των δικαστηρίων, η 9μηνη άδεια ανατροφής στον πατέρα δικαστικό λειτουργό μπορεί να χορηγείται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που χορηγείται στη μητέρα, δηλαδή σε σύντομες προθεσμίες, κοντά στην άδεια κυοφορίας που είχε πάρει η μητέρα (με αναλογική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων).