GPI: Η οικονομική κρίση μητέρα της βίας

Η οικονομική κρίση έχει κάνει τον κόσμο εξαιρετικά βίαιο και συναισθηματικά ασταθή, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index – GPI), που συνέταξε η ομάδα του περιοδικού “Economist”.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, το πάγωμα των μισθών, η πτώση της αξίας των ακινήτων, των καταθέσεων και των συντάξεων προκαλούν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια σε πολλές χώρες με σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έξαρσης της βίας, αποτελεί, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα, η Ισλανδία, που ενώ την περασμένη χρονιά ήταν το πιο ειρηνικό κράτος, έπεσε φέτος στην τέταρτη θέση, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Στη σύνταξη της μελέτης συνυπολογίστηκαν 23 δείκτες, ανάμεσά τους η πολιτική σταθερότητα, οι ένοπλες συγκρούσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ποσοστό δολοφονιών, οι στρατιωτικές δαπάνες, οι διεθνείς σχέσεις και ο κίνδυνος τρομοκρατίας.

Οι εισηγητές της μελέτης επισημαίνουν πως “μικρές, σταθερές και δημοκρατικές χώρες”, κυρίως στην Ευρώπη, βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκαν έξι θέσεις, στην 83η, ανάμεσα στην Ουκρανία και το Καζακστάν, μετά τη μείωση των πιθανοτήτων τρομοκρατικής επίθεσης.

Η Κίνα παρέμεινε στην 74η θέση, ενώ η Ρωσία βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του πίνακα, στην 136η θέση. Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Σομαλία που περιγράφονται ως χώρες που βρίσκονται “σε κατάσταση