Γρίπη Α: προς μέγιστο συναγερμό

Τριάντα ένα τα κρούσματα της νέας γρίπης χθες – ο υψηλότερος αριθμός σε ένα 24ωρο μέχρι σήμερα. Για ορισμένα από αυτά δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μόλυνσης. Η εκτεταμένη μετάδοση της νέας γρίπης στην κοινωνία και ο μη εντοπισμός της πηγής μετάδοσής της είναι οι δείκτες που οδηγούν στην αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας και συναγερμού.

Τι σημαίνει αυτό; «Σημαίνει ότι η Ελλάδα σύντομα θα περάσει στην επόμενη φάση ετοιμότητας. Λόγω της εξάπλωσης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να υιοθετήσουμε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ισχύουν για το ανώτερο επίπεδο συναγερμού (φάση 6), όπως είναι η αυστηρή χρήση φαρμάκων στα κρούσματα, ο έλεγχος εξάπλωσης του ιού σε χώρους συνάθροισης, ειδικότερα παιδικούς σταθμούς, σχολεία κ.ά.» επισημαίνει στην «Ε» ο ειδικός λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη φάση 6 βρίσκονται ήδη το Μεξικό και οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Ισπανία, ενώ σε αυτή εισήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανία και χθες η Δανία, πρόσθεσε.

«Στη φάση αυτή θα μπει και η χώρα μας εφόσον σημειώνεται ευρεία μετάδοση του στελέχους στην κοινότητα και δεν βρίσκεται σαφή πηγή μετάδοσής του» τονίζει ο Σωτ. Τσιόδρας και προσθέτει:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι ο ιός δεν σταματιέται. Επομένως δεν έχουμε παρά να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε». Ευαίσθητες ομάδες απέναντι στη γρίπη είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια προβλήματα καρδιάς, αναπνευστικά προβλήματα, οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα που παίρνουν κορτιζόνη και οι ανοσοκατασταλμένοι.

Ως μέτρο πρόληψης ο ειδικός επιστήμονας αναφέρει την τήρηση της ατομικής υγιεινής.

Οσον αφορά το εμβόλιο, που είχε ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, ο Σωτ. Τσιόδρας εξηγεί ότι το πιθανότερο είναι να κυκλοφορήσει αργότερα. «Δεν έχουμε κλινικές δοκιμές ούτε για ενήλικες ούτε για παιδιά. Ποιος θα τολμήσει να κάνει στα παιδάκια ένα εμβόλιο που δεν έχει δοκιμαστεί; Εκτιμώ ότι θα είναι διαθέσιμο τον Ιανουάριο».