Site icon www.ygeianet.gr

Γρίπη: Επιπλοκές από γονιδιακή προδιάθεση

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Στην κορύφωση του «φθινοπωρινού» πανδημικού κύματος γρίπης βρίσκεται η χώρα μας, το οποίο αναμένεται να τελειώσει σε 4-5 εβδομάδες, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί νέο. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί για τρεις ακόμη μήνες, δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ στελέχη του υπουργείου βρίσκονται σε επικοινωνία με εκπροσώπους των εταιρειών, προκειμένου να ακυρωθεί η παραγγελία των οκτώ εκατομμυρίων δόσεων ευρώ, η οποία είχε γίνει προεκλογικά.

 Η χώρα μας έχει σήμερα απόθεμα 3.636.700 εμβολίων, από τα οποία τα 1.208.960 έχουν διατεθεί στα εμβολιαστικά κέντρα. Πάντως, η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι χαμηλή, καθώς μέχρι την Τρίτη είχαν κάνει το εμβόλιο 319.188 άτομα, στα 553 κέντρα της χώρας, αριθμός που απέχει πολύ από τα πέντε εκατομμύρια που επιθυμούν οι ειδικοί.

«Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες», σημείωσε η υπουργός «έχουμε μία αυξανόμενη, δυστυχώς, τάση σε σοβαρά περιστατικά. Και δυστυχώς έχουμε αύξηση των αριθμών των θανάτων. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στους 52 θανάτους και μάλιστα το 20% είναι περιπτώσεις υγιών ανθρώπων, όχι δηλαδή με υποκείμενη νόσο». Αυτό, τόνισαν οι ειδικοί, συμβαδίζει με τα στατιστικά δεδομένα και τα ευρήματα και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, καθώς και του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το επόμενο δεκαήμερο τοποθετούνται στα νοσοκομεία 13 γιατροί και 211 νοσηλευτές, προκειμένου να λειτουργήσουν νέες θέσεις μονάδων εντατικής θεραπείας, ανακοίνωσε χθες η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των κλινών στο επόμενο δεκαήμερο, θα ανοίξουν 12 κλίνες στον «Ευαγγελισμό», 3 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, 4 κλίνες στο «Αττικό», 6 κλίνες στο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, 2 κλίνες στο Νοσοκομείο του Βόλου, 2 κλίνες στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, 2 κλίνες στο Παίδων «Αγία Σοφία», 3 κλίνες στο «Ασκληπιείο» και 1 κλίνη στο Νοσοκομείο Χανίων.

Επίσης στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξουν 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 3 κλίνες στο «Τζάνειο» στον Πειραιά, 2 κλίνες στη Ρόδο, 2 κλίνες στα Γιαννιτσά, 2 κλίνες στην Αλεξανδρούπολη, 1 κλίνη στο Νοσοκομείο Καβάλας, 3 κλίνες στο Νοσοκομείο Λαρίσης, 4 κλίνες στο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» στον Ερυθρό Σταυρό, 4 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 4 κλίνες στο Νοσοκομείο Τρικάλων, 1 κλίνη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, 4 κλίνες στο «Σισμανόγλειο». Και προς το τέλος Ιανουαρίου 2 κλίνες στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και 2 κλίνες στο Παίδων Πεντέλης.

Για τη στελέχωση των κλινών αυτών έχουν προσληφθεί 13 ειδικευμένοι γιατροί, 100 νοσηλευτές μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (το καθεστώς λειτουργίας του οποίου παρέχει τη δυνατότητα προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ) και 111 ακόμη νοσηλευτές ως επικουρικό προσωπικό. Μάλιστα, προϋπόθεση για τις προσλήψεις αυτές ήταν οι ενδιαφερόμενοι να επιθυμούν να εργαστούν αποκλειστικά σε ΜΕΘ και όχι να στοχεύουν σε κάποια εσωτερική μετακίνηση μετά τον διορισμό τους.

«Είναι σημαντικό να αρχίζει κανείς έγκαιρα την αντι-ιική θεραπεία, από τη στιγμή που θα εκδηλωθούν έντονα συμπτώματα», επισήμανε χθες από την πλευρά της στη συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία.

Αναφερόμενη στους θανάτους από γρίπη ατόμων χωρίς υποκείμενο νόσημα, τόνισε ότι όσοι αργούν να πάρουν αντι-ιικά εμφανίζουν αυξημένη θνησιμότητα. Πρόσθεσε πως έχουν εντοπιστεί και γονιδιακοί λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται ισχυρή φλεγμονώδης αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους μετά τη νόσηση με νέα γρίπη.

Η γενετική προδιάθεση πιθανόν να είναι η εξήγηση στο γιατί αρκετοί από τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με σοβαρές επιπλοκές της νέας γρίπης είναι νέοι και μάλιστα χωρίς επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Οι ειδικοί τόνισαν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης, καθώς κάποιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχει αυτή τη γενετική προδιάθεση.

Στο Ερευνητικό Εργαστήριο Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου μελετήθηκαν περιστατικά που αφορούσαν άτομα χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό, τα οποία είχαν νοσήσει πολύ βαριά εξαιτίας της νέας γρίπης. Στη μελέτη περιλήφθηκαν και 9 από τους ασθενείς που απεβίωσαν και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Οι ασθενείς αυτοί, όπως διαπιστώθηκε, παρουσίαζαν διαταραχή σε ένα αλληλόμορφο γονίδιο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να είναι πιο ευάλωτος στον ιό της νέας γρίπης.*

Exit mobile version