Σε επιφυλακή, μέχρι τουλάχιστον και την Ανοιξη, θα βρίσκεται η χώρα μας για τη νέα γρίπη.
Ηδη, περίπου το 10%-15% του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει εκδηλώσει συμπτώματα και έχει νοσήσει από τη νέα γρίπη, ποσοστό που στα παιδιά κυμαίνεται από 30%-40%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει αποκτήσει ανοσία και επομένως κινδυνεύει από τη νέα γρίπη.
Ενδεικτικό είναι το 20%-30% των θανατηφόρων περιστατικών αφορούν σε άτομα χωρίς προηγούμενο νόσημα, δηλαδή υγιή. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, εάν τα άτομα αυτά είχαν εμβολιαστεί, τώρα θα ζούσαν. Για τον λόγο αυτό, συστήνουν να συνεχιστεί ο πανδημικός εμβολιασμός του πληθυσμού, και κυρίως των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Στην κατεύθυνση αυτή, άμεσα θα αποσταλεί σε όλα τα νοσοκομεία και τους γιατρούς εγκύκλιος στην οποία οι επίσημες επιστημονικές εταιρείες θα προτρέπουν τους συναδέλφους τους να εμβολιάζουν τους πολίτες. Επίσης, η εγκύκλιος θα παρέχει και οδηγίες για την ορθολογική χρήση των αντιϊικών φαρμάκων.
Σε κάθοδο
Οπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Γ. Σαρόγλου, «το πανδημικό κύμα στη χώρα μας βρίσκεται σε κάθοδο» προσθέτοντας όμως ότι συνεχίζονται τα θανατηφόρα περιστατικά της νέας γρίπης. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο, ένα δεύτερο πανδημικό κύμα να «χτυπήσει» τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι το πιθανότερο από όλα τα σενάρια.
Ο λοιμωξιολόγος κ. Τ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «ο κίνδυνος από τη νέα γρίπη είναι υπαρκτός» προσθέτοντας ότι σε σχέση με την κοινή εποχική γρίπη κινδυνεύουν μικρότερες ηλικίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι θάνατοι από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα είναι ετησίως 300 – 500, ηλικίας άνω των 60 ετών. Αντίθετα, η νέα γρίπη σκοτώνει άτομα μικρότερης ηλικίας.
Οι λοιμωξιολόγοι Μ. Λαζανάς και Π. Γαργαλιάνος καθώς και η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μ. Μαλλιώρη αναφέρθηκαν στην? αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος αφού η συμμετοχή των πολιτών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (3,5%).
Παραδέχτηκαν ότι έγιναν λάθη σε επικοινωνιακό επίπεδο (για παράδειγμα το έντυπο συναίνεσης για τον εμβολιασμό), ενώ δεν κατάφεραν να πείσουν και τους ίδιους τους γιατρούς τόσο για την αναγκαιότητα όσο και για την ασφάλεια του εμβολίου.
Ελένη Πετροπούλου