Ενώ στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, οι υπεύθυνοι επισημαίνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό και υγειονομικό επίπεδο και μιλούν για έναν σκληρό χειμώνα
«ΚΑΝΟΥΜΕ τον σταυρό μας να μην έχουμε κανένα βαρύ περιστατικό!». Η φράση δεν ανήκει σε κάποιον φοβισμένο γιατρό, αλλά σε ανώτατο κρατικό αξιωματούχο της επαρχίας. Ο φόβος είναιαπλός, διάχυτος
και διττός. Απλός γιατί ο Αύγουστος στα νησιά συνεπάγεται μια τεράστια πληθυσμιακήεπιβάρυνση, που φτάνει σε υπερπολλαπλάσιαμεγέθη σε σύγκριση με τους μόνιμους κατοίκους τους. Διάχυτος διότι η νέα γρίπη δειλά δειλά εξαπλώνεται και φαίνεται ότι τα κρούσματα στα νησιά πολλαπλασιάζονται.
Διττός γιατί το άγχος των ντόπιων δεν είναι τόσο τι θα γίνει αν αρρωστήσεικάποιος μέσα στο αποκορύφωματης τουριστικής σεζόν, αλλά το τι μέλλειγενέσθαιόταν οι περισσότεροι θα επιστρέψουνστα μέρη τους και οι νησιώτες θα ετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα.
Και αυτό διότι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε διοικητικό και υγειονομικό επίπεδο είναιιδιαίτερα σοβαρές και απ΄ ό,τι φαίνεταιοι εν Αθήναις αρμόδιοι προφανώς δεν τις έλαβαν υπόψη τους όταν εκπονούσαν το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νέα γρίπη.
«Κύριε υπουργέ, αισθανόμαστε ότι ανα
μένουμε επίθεση από τη νόσο,την οποία όμως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτοσχεδιάζοντας,χωρίς μέσα,χωρίς προσωπικό,χωρίς σοβαρό σχεδιασμό» έγραφεπριν από λίγες ημέρες στον υπουργό Υγείας ο νομάρχης των κοσμοπολίτικων Κυκλάδων κ. Δ. Μπάιλας.
«Εμείς έχουμε κάνει τον σχεδιασμόμας, όμως οι υπηρεσίεςμας είναι υποστελεχωμένες,νομίατρος δεν υπάρχειούτε και σχολίατρος. Εχουμε μόνο δύο επισκέπτριες υγείας. Μια μόνιμη και άλλη μια που γυρνάει τα νησιά. Δηλαδή, εάν γίνει κάτι, ένα άτομοθα διοργανώνει τους φορείς» ομολογεί με πικρία μιλώντας στο «Βήμα» ο νομάρχης των Κυκλάδων κ. Δ. Μπάιλας. Στις Κυκλάδες τα Κέντρα Υγείας έχουν φοβερές ελλείψεις και κάποια μπορεί να διαθέτουν μόλις έναν γιατρό, ενώ η υλοποίηση των κέντρων εμβολιασμού που προβλέπει το σχέδιο για τη γρίπη είναι μάλλον ρευστή. «Εδώ σε νορμάλ συνθήκες και οι καταστάσεις δεν αντιμετωπίζονται. Σε συνθήκες πανδημίας πώς θα τα καταφέρουμε;»διερωτάται ο κ. Μπάιλας. Ο φόβος του, που είναι κοινός με όλους τους τοπικούς παράγοντες του Αρχιπελάγους και του Ιονίου είναι τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία θα πέσει και ενδεχομένως ο ιός βρει ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωσή του. «Χρειάζεται να διοριστούναγροτικοί γιατροί παντού. Να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή» λέει ο νομάρχης Κυκλάδων και επισημαίνει ένα τεχνικό πρόβλημα που δένει τα χέρια όλων των αυτοδιοικητικών της χώρας . «Πρόσφατα βρέθηκε σαλμονέλαστις υγειονομικές εγκαταστάσειςτης Μήλου. Προσφέρθηκανα συνεισφέρω ένα τμήμα των δαπανών για να αγοραστεί ένα μπόιλερ. Η επίτροπος του ελεγκτικούσυνεδρίου μου είπε:“Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις αυτές τις δαπάνες”. Το σύστημα δεν μπορεί να δουλέψει έτσι» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης, αναφέρεται στις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. «Χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτριών. Σε περίπτωση πανδημίαςενέσειςθα κάνουν οι εργαζόμενοιτου Βοήθεια στο Σπίτι και των ΚΑΠΥ. Τα προβλεπόμεναδυστυχώς απουσιάζουν» σημειώνει. «Εάν υποθέσουμε ότι προκύπτεικάποιο σοβαρό περιστατικό,δυνατότητα νοσηλείας δεν έχουμε. Τι κάνουμε;» διερωτάται. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία υπάρχει μόνο στα Δωδεκάνησα. Για αυτό τον λόγο ο νομάρχης ζητεί τη μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρου στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη- όπου λόγω των βάσεων της Αεροπορίας υπάρχει υποστήριξη εδάφους – και σε αντίθετη περίπτωση να γίνει μια σύμβαση με ιδιώτη. «Στο νοσοκομείοτης Νάξου δεν υπάρχουν κιβώτιαγια μολυσμένα υλικά. Δεν μπορώ να πάρω αναλυτή αίματος γιατί δεν εγκρίνεται. Τα πάντα βρίσκονταιστον αυτόματο» συμπληρώνει.
▅ Αποδεκατισμός ανθρώπινου δυναμικού
Με δύο «ακέφαλα» νοσοκομεία και με πληθώρα ελλείψεων καλείται να αντιμετωπίσει τη γρίπη ο Νομός Ηρακλείου. Καίτοι η περιοχή διαθέτει μερικά από τα πλέον πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα στη Μεσόγειο, «παρουσιάζεται αποδεκατισμόςανθρώπινου δυναμικού»,όπως υποστηρίζει η νομάρχης κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη. «Η σχολίατρος συνταξιοδοτήθηκεπρο διετίας,ενώ επισκέπτες και επόπτες υγείας δεν υπάρχουν» συμπληρώνει και αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα μπορέσουν στο Ηράκλειο να ενισχυθούν με προσωπικό. «Είχαμε συναντήσεις, έγινετον Μάιο μια ημερίδα από το ΕΚΕΠΥ – δεν δόθηκε καμία κατεύθυνσηκαι δεν έγινε καμία ενημέρωση»προσθέτει. Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ηρακλείου παρουσιάζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα, όμως το «κερασάκι» στην τούρτα είναι το γεγονός ότι τα δύο νοσοκομεία του είναι ακέφαλα, καθώς οι διοικητές τους έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό και όπως φαίνεται ουδείς δέχεται να αναλάβει δύο ιδιαίτερα χρεωμένα νοσοκομεία.
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο Ρέθυμνο, όπου όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία «δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση του ιατρικού κόσμου από τις αρμόδιεςυπηρεσίες του υπουργείουΥγείας» και «το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε δυσμενή θέση τόσο λόγω έλλειψης διοίκησηςόσοκαι από πλευράς στελέχωσηςτου ιατρικού και νοσηλευτικούπροσωπικού». ▅ Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;
Με πληθώρα ελλείψεων καλείται να αντιμετωπίσει τη γρίπη ο Νομός Ηρακλείου. Σε αντίστοιχες σκέψεις βρίσκεται και η Δωδεκάνησος και μάλιστα στο «peak» της τουριστικής της σεζόν. «Δεν υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για σχεδιασμό κέντρων εμβολιασμού. Π.χ.τα εκλογικά κέντρα έχουν μόνο έναν χώρο. Για τον εμβολιασμό όμως χρειάζονται τρεις χώροι, καθώς και τουαλέτες. Εάν πάλι τα πάμε στα σχολεία πού θα πάνε οι μαθητές;» σημειώνει ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδης και αναρωτιέται: «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;». «Εχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και όταν κάναμε σύσκεψη με το Γενικό Νοσοκομείομας είπαν ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Ακόμηυπάρχουν σοβαρές ελλείψεις με τον εξοπλισμό. Ψυγεία, γάντια, μάσκες, ποιος θα τα χρεωθεί; Ωραία, πετάξανε το μπαλάκι στις νομαρχίες! Λεφτά; » αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα έχουν παραδοσιακά πρόβλημα υποστελέχωσης. « Η κάλυψη είναι στην καλύτερη στο 60% και στη χειρότερη στο 40%. Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου είναι κάτω από 60%. Στη Λίνδο το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας έχει έναν αντί για έξι γιατρούς» συμπληρώνει. «Τώρα ωστόσο τα περιστατικά ελέγχονται, αν όμως τριπλασιαστούν, αν νοσήσει όντως το 10% του πληθυσμού;» αναρωτιέται δικαίως.
▅ Προβλήματα και αλλού
Σε αντίστοιχη εγρήγορση βρίσκονται και οι νομάρχες του Ιονίου, καθώς στην περιοχή τους έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα κρούσματα της νέας γρίπης και με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις των υγειονομικών τους μονάδων. Σημαντικά προβλήματα όμως εντοπίζονται και αλλού. Στη Σάμο η ΜΕΘ απειλείται με κλείσιμο λόγω ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς από το 2003 λειτουργούν μόνο δύο από τα έξι κρεβάτια και όλα αυτά με έναν γιατρό και έξι νοσηλεύτριες. Η θέση γιατρού δεν έχει προκηρυχθεί εδώ και χρόνια!
Αντιστοίχως, σοβαρές αδυναμίες υπάρχουν και πλησίον της Αθήνας. Στη Σαλαμίνα το οργανόγραμμα παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο από εικοσαετίας. Αρκετοί γιατροί έχουν πάρει σύνταξη και δεν έχουν αντικατασταθεί, ολόκληρα τμήματα δεν έχουν γιατρούς και οι νοσηλεύτριες στις βάρδιες εργάζονται και ως τραυματιοφορείς. Ιδια φαινόμενα παρουσιάζονται και στην Αίγινα, ενώ στο Αγκίστρι το περιφερειακό ιατρείο ήταν κλειστό επί ένα τετράμηνο. Το Νοσοκομείο των Κυθήρων δεν έχει παιδίατρο, ενώ στις Σπέτσες δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου και οι ασθενείς μεταφέρονται στο πολυδύναμο ιατρείο με εθελοντή οδηγό. Ολα αυτά τα ευτράπελα κατήγγειλε στον υπουργό Υγείας ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας προ ημερών. Ακόμη, το Κέντρο Υγείας της Πάτμου λειτουργεί με έναν γιατρό που εργάζεται νυχθημερόν!
Οδηγίες για τις επιχειρήσεις
Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσειςαρχίζουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους για τη νέα γρίπη ακολουθώνταςτις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων: * Αερίζουμε καλά τον χώρο και καθαρίζουμεμε απολυμαντικό τις επιφάνειεςπου ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.* Οσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματαπαραμένουν στο σπίτι τους και επικοινωνούν με γιατρό. * Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να απευθύνονταιστα νοσοκομεία. * Αποφεύγουμε στενές επαφές με άτομα που έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη. * Με την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματοςμένουμε σπίτι. * Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τον συγχρωτισμό με άλλα άτομα. * Βήχουμε και φτερνιζόμαστε σε χαρτομάντιλο, το οποίο στη συνέχειαρίχνουμε στα απορρίμματα. * Πλένουμε καλά τα χέρια μας είτε με σαπούνι και νερό είτε με αλκοολούχοαντισηπτικό. * Αμεσα ιατρική βοήθεια πρέπει να ζητήσουν όσοι έχουν πυρετό για περισσότερεςαπό τρεις ως τέσσερις ημέρες ή επιδείνωση των συμπτωμάτων,δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος, μελάνιασμα στα χείλη, εμετούς και αδυναμία συγκράτησηςυγρών και σημεία σύγχυσηςή αποπροσανατολισμού.