Η Γερμανία άνοιξε τον δρόμο για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στα νοσοκομεία στην ιστορία της.
«Έχουμε το πιο ακριβό σύστημα υγείας στην Ευρώπη, το κόστος αυξάνεται δραματικά, αλλά η ποιότητα δεν βελτιώνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κάρλ Λάουτερμπαχ την Παρασκευή. «Τώρα ξεπερνάμε αυτό το σύστημα».
Μέρος της μεταρρύθμισης είναι το λεγόμενο Ταμείο Μετασχηματισμού Νοσοκομείων, ύψους έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια, με στόχο να γίνει το σύστημα πιο αποδοτικό και να μειωθεί το κόστος. Ο τομέας των νοσοκομείων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εξαιρετικά υψηλών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης της Γερμανίας, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο νόμος εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) στα μέσα Οκτωβρίου και πέρασε το τελευταίο εμπόδιο το πρωί της Παρασκευής, όταν εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) με οριακή πλειοψηφία.
Το Bundesrat εκπροσωπεί τα ομοσπονδιακά κρατίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων στη Γερμανία και είχαν ασκήσει έντονη κριτική στο έργο. Ήταν ασαφές μέχρι την τελευταία στιγμή πώς θα ψηφίσουν τα κρατίδια.
Ο Πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε — επίσης σοσιαλδημοκράτης όπως ο Σολτς και ο Λάουτερμπαχ — έφτασε στο σημείο να απολύσει τον υπουργό Υγείας του, που ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης, για να εξασφαλίσει την αρνητική του ψήφο στο σχέδιο με τη μορφή που είχε.
Μέρος της μεταρρύθμισης είναι ένα νέο σύστημα αποζημίωσης για τα νοσοκομεία. Επί του παρόντος, τα νοσοκομεία λαμβάνουν χρήματα αποκλειστικά με βάση τον αριθμό των επεμβάσεων που πραγματοποιούν. Με το νέο σύστημα, όμως, το 60% των δαπανών θα καλύπτεται μέσω ενός σταθερού ποσού για την παροχή προσωπικού και εξοπλισμού για συγκεκριμένες επεμβάσεις. Το νέο σύστημα στοχεύει στην εξάλειψη των κινήτρων για την πραγματοποίηση περιττών επεμβάσεων, πολλές από τις οποίες δεν είναι ιατρικά αναγκαίες.
Παράλληλα, τα νοσοκομεία θα πρέπει να πληρούν αυστηρά ποιοτικά πρότυπα για να λαμβάνουν χρηματοδότηση για επεμβάσεις. Ο στόχος είναι ότι μετά τη μεταρρύθμιση, μόνο μεγάλα, καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία θα μπορούν να πραγματοποιούν σύνθετες επεμβάσεις, όπως θεραπείες για τον καρκίνο. Το ταμείο μετασχηματισμού θα υποστηρίξει αυτή την αναδιοργάνωση και θα καλύψει τα έξοδα. Μέρος αυτού περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο περίπου 1.700 νοσοκομείων στη Γερμανία.
Ο νόμος προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025, αλλά η νέα δομή θα υλοποιηθεί σταδιακά έως το 2029.