Hellastat: Αντέχει στην κρίση ο κλάδος της υγείας

Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει λιγότερο το χώρο της υγείας συγκριτικά με άλλους κλάδους, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας είναι ανελαστική. Η ανθεκτικότητα του κλάδου οφείλεται και στο σημαντικό ποσοστό κάλυψης της ιδιωτικής δαπάνης από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο η κρίση εκτιμάται ότι θα μετατοπίσει μέρος της ζήτησης προς το δημόσιο σύστημα ή/και σε εξοικονόμηση κόστους από τους ασθενείς στο σκέλος των ξενοδοχειακών εξόδων (δωμάτιο με περισσότερες κλίνες).

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων συμπερασμάτων σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu) για τον κλάδο υπηρεσιών υγείας. Οπως αναφέρει η μελέτη με 16% ετησίως έτρεξε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια ενώ θετικά έκλεισε και το 2008 για τους μεγάλους ομίλους.

Τα προβλήματα…

Σύμφωνα με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης τα δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα του κλάδου είναι:

– η βραδεία είσπραξη των απαιτήσεων από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς

– η απαγόρευση κατοχής πλειοψηφίας σε διαγνωστικά κέντρα (την πλειοψηφία έχει ο ιατρός / ιατροί οι οποίοι έχουν εκδώσει την άδεια λειτουργίας) από επιχειρήσεις.

– αθέμιτος ανταγωνισμός από μικρά διαγνωστικά κέντρα (όπως η μεταφορά δειγμάτων, η έλλειψη ποιοτικού ελέγχου)

– μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και επενδυτικά κεφάλαια

– πολυπλοκότητα και περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου.

…και οι προοπτικές

Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Hellastat αναφέρονται τα εξής:

Βασικό μοχλό ανάπτυξης της ζήτησης για το άμεσο μέλλον θα αποτελέσει η συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς ο ρόλος των τελευταίων -και συνεπώς η διαπραγματευτική τους δυνατότητα- θα ενισχυθεί.

Επίσης, αναμένεται η συνεργασία μεταξύ των μεγαλύτερων ομίλων ως προς την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους.

Το χαμηλό επίπεδο υποδομών σε γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία κ.λπ.) έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων ομίλων, οι οποίοι ήδη έχουν υλοποιήσει και λειτουργούν σημαντικές επενδύσεις. Ανασταλτικό παράγοντα πάντως αποτελεί το πολύπλοκο νομικό καθεστώς που επικρατεί στις αγορές αυτές.

Στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανοίγει το έδαφος για συγχωνεύσεις και δημιουργία νέων διαγνωστικών κέντρων, μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας