Η αδιαφορία έσπρωξε τη γιατρό να τα… βροντήξει

Η Δρ Βασιλική Βλάχα για 5 χρόνια ζητούσε τη στοιχειώδη στελέχωση του τμήματος, αλλά συναντούσε μόνο εμπόδια και κλειστά αυτιά

Περισσότερες από 45 οικογένειες με καρκινοπαθή παιδιά, από την Πάτρα και τη Δυτ. Ελλάδα, αναγκάζονται πλέον να καταφεύγουν στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας. Το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου ανέστειλε τη λειτουργία του!

Η μοναδική παιδοογκολόγος – αιματολόγος δρ Βασιλική Βλάχα, που δημιούργησε το 2003 το τμήμα και το λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, για μια ολόκληρη 5ετία ζητούσε επίμονα τη στοιχειώδη στελέχωση του τμήματος. Οχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά συναντούσε συνεχή εμπόδια στη λειτουργία του με αποτέλεσμα να τα… «βροντήξει» και να παραιτηθεί.

Ζητούσε τον διορισμό και δεύτερου γιατρού, υπήρξε μάλιστα επιμελητής που ενδιαφέρθηκε να εργαστεί, αλλά η Διοίκηση δεν τον δέχθηκε.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα μας κινείται προς την κατεύθυνση υλοποίησης, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ, εθνικού προγράμματος κατά του καρκίνου, όπως το εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η Δρ Βασιλική Βλάχα εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας του τμήματος.

«Η απόφαση παραίτησής μου από το ΕΣΥ ήδη από τον Ιούνιο ήταν δύσκολη και επώδυνη… Η πρόθεσή μου ήταν γνωστή στους προϊσταμένους μου από τον Φεβρουάριο του 2007, οπότε και είχα υποβάλει αίτηση για να μετατεθώ σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ, στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου.

Από τα βασικά προβλήματα που με οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ήταν ότι επανειλημμένως ζήτησα τη στοιχειώδη στελέχωση του τμήματος με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Τουλάχιστον έναν δεύτερο ιατρό. Υπήρξε μία περίπτωση επιμελητή που μπορούσε και ήθελε να εργαστεί στο Παιδοαιματολογικό Παιδοογκολογικό Τμήμα, αλλά η διεύθυνση απέρριψε την πρόταση.

Επανειλημμένως εξάλλου, έγινε προσπάθεια να μετακινηθεί από το τμήμα και η μοναδική νοσηλεύτρια των εξωτερικών ιατρείων του Παιδοογκολογικού σε άλλο τμήμα! Σαν να μην έφταναν αυτά, είχα και τις εξοντωτικές εφημερίες γενικής παιδιατρικής στις οποίες ήμουν υποχρεωμένη, με απόφαση του διευθυντή της κλινικής, να συμμετέχω».

6 χρόνια ειδίκευση στις ΗΠΑ

Η Δρ Βασιλική Βλάχα απέκτησε την υποειδικότητα παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας μετά 6ετή εξειδίκευση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Brown των ΗΠΑ.

Τα ειδικά αυτά προσόντα της δεν αξιοποιήθηκαν, μπορούσε μάλιστα να προκηρυχθεί θέση στο γνωστικό της αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά η διεύθυνση δεν το ήθελε, παρά τις επιστημονικές της εργασίες και δημοσιεύσεις.

«Με δυσκόλεψαν πολύ να κάνω τη δουλειά μου. Κάλυπτα σε 24ωρη βάση το Παιδοογκολογικό Τμήμα, ακόμη και από τηλεφώνου, με εθελοντική μη αμειβόμενη εργασία. Φαίνεται όμως πως δεν ήθελαν να λειτουργεί αυτό το τμήμα», λέει η κ. Βλάχα.

«Καθυστέρησα να φύγω γιατί σκεφτόμουν τα παιδιά»

«Ο μόνος λόγος που καθυστέρησα να πάρω την οριστική μου απόφαση ήταν το ενδιαφέρον μου και η φροντίδα για τα παιδιά που παρακολουθούσα. Είχα πάντως ενημερώσει έγκαιρα, όπως όφειλα, τις οικογένειές τους για την αποχώρησή μου.

«Ανέλαβα υπηρεσία στο ΚΥ Ναυπάκτου στις 25 Ιουνίου και την επομένη με κάλεσαν με αναγκαστική απόφαση, να επιστρέψω στο τμήμα, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα από τα προβλήματα που με είχαν οδηγήσει στην αποχώρηση. Ετσι την ίδια ημέρα παραιτήθηκα και από το ΕΣΥ και οδηγήθηκα στην εξάσκηση της ειδικότητάς μου μέσω του ιδιωτικού τομέα», λέει η Δρ Βασιλική Βλάχα.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

«Απαράδεκτο η μη επαρκής κάλυψη παιδιών με καρκίνο»

«Δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις που είχαμε λάβει ως Σύλλογος, δεν απετράπη η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η πρόεδρος του παρατήματος Πάτρας του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η φλόγα», Τασία Παπαϊωάννου. «Η κ. Βλάχα ήταν άψογη μαζί μας και φρόντιζε πολύ τα παιδιά μας. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη αυτή είναι σοβαρότατα, καθώς μιλάμε για παιδιά με καρκίνο, που η θεραπεία τους και η παρακολούθησή τους θα πρέπει να συνεχιστεί πλέον στην Αθήνα καθώς δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρακολούθησης σε νοσοκομείο της περιοχής μας. Η αντιμετώπιση των παιδιών με καρκίνο, πέραν της παροχής μιας ενδιάμεσης φροντίδας, δεν μπορεί να γίνει από άλλη ιατρική ειδικότητα, όπως διαβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι γιατροί. Ο Σύλλογος «Φλόγα» απευθύνει για μία ακόμα φορά έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα. Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και να μην παρέχεται επαρκής κάλυψη στα παιδιά με καρκίνο και οι γονείς τους να αναζητούν βοήθεια στα νοσοκομεία της Αθήνας. Εχουμε προσφερθεί ως Σύλλογος θα αναλάβουμε το κόστος μετακίνησης των οικογενειών στην Αθήνα, για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση. Καλούμε τους φορείς της περιφέρειάς μας να μην επιτρέψουν να μείνουν ακάλυπτα από ιατρική φροντίδα τα δεκάδες καρκινοπαθή παιδιά της ευρύτερης περιφέρειάς μας. Υπάρχει και ένα τεχνικό πρόβλημα, παρακαλούμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου να μεριμνήσει άμεσα για την εξασφάλιση των ιστορικών των παιδιών και των ιατρικών τους φακέλων, ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω παρακολούθησή τους στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Αγλαϊα Κυριακού», καταλήγει η κ. Παπαϊωάννου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

jkritikos@pegasus.gr