Η αγανάκτηση της κοινωνίας ανάγκασε το υπουργείο Υγείας σε μέτρα για τις εφημερίες, που ισχυρίζεται πως θα αποδώσουν μετά από 1,5 χρόνο!

Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα που σε πλήρη εφαρμογή, θα βρίσκεται ως τον Ιούνιο του 2026.

Συνθήκες πολέμου επικρατούν στα νοσοκομεία κατά τις ώρες της εφημερίας, παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία «ανακρούει πρύμνη» και προχωρεί σε νέες αλλαγές πάνω στις αλλαγές που ήδη ξεκίνησαν από την 1η Νοεμβρίου στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων.

Με στόχο να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στο 5ωρο αντί των 9 ωρών αναμονής που είναι ο μέσος όρος αναμονής σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει 7 άξονες στη μεταρρύθμιση του συστήματος εφημεριών, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2026 και θα περιλαμβάνει ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα με «βραχιολάκι», που θα «βλέπει» πού υπάρχουν καθυστερήσεις, ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.

Τις αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του τραύματος που βρίσκεται σε διαβούλευση. Υποβοηθητικά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι μπαίνουν στο σύστημα εφημέρευσης και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που λειτουργούν στην Αττική, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από ηπιότερα περιστατικά, ενώ προβλέπονται και 300 ιατρεία για την εξυπηρέτηση περιστατικών σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Η αρχική αλλαγή της 1ης Νοεμβρίου, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επιβάρυνε σημαντικά τρία νοσοκομεία, το Ιπποκράτειο, το Λαϊκό και το «Γεννηματάς», και στην επιβάρυνση αυτή συνέβαλε και η εξαίρεση από την πρωινή εφημερία του Ευαγγελισμού, λόγω έργων που πραγματοποιούνται στο κεντρικό νοσοκομείο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι καθημερινά στα νοσοκομεία καταφεύγουν περίπου 2200-2500 ασθενείς για την κάλυψη και ο στόχος είναι να γίνει διάχυση των περιστατικών, για τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούνται προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, βελτίωση της κτιριακής υποδομής, ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υποστήριξη των ασθενών από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, αλλαγές στις κτιριακές υποδομές των ΤΕΠ, διοικητικές αλλαγές και ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Τα Κέντρα Υγείας

Τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Ραφήνας, Ελευσίνας, Μεγάρων και Βάρης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση, τα Κέντρα Υγείας Καλλιθέας και Αμαρουσίου λειτουργούν από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τα Κέντρα Υγείας Περιστερίου Κερατσινίου από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Σταδιακά τα Κέντρα Υγείας θα γίνουν 50 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Όπως τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τουλάχιστον το 1 από τα 3 περιστατικά που καταφεύγουν στις εφημερίες των νοσοκομείων, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε κέντρο υγείας και να μειωθεί δραστικά η ροή προς τα νοσοκομεία.

Σε ότι αφορά τα ψυχιατρικά περιστατικά, από 1ης Φεβρουαρίου μπαίνουν σε λειτουργία τα 7 περιφερειακά δίκτυα, χωρίς καμία αλλαγή στον τρόπο εφημέρευσης για το πρώτο εξαμηνο. Οι αλλαγές αφορούν την αναγκαστική νοσηλεία, με στόχο να νοσηλεύεται ο ασθενής όσο πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του, ανέφερε ο υφυπουργός Δημ. Βαρτζόπουλος.

Προσλήψεις

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι εντός Ιανουαρίου θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με στόχευση σε κρίσιμα τμήματα όπως ΤΕΠ, ΜΕΘ και χειρουργεία. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προχωρεί η πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΟΑΕΔ, ενώ προβλέπονται άλλοι 220 νοσηλευτές και άλλα 200 άτομα λοιπό προσωπικό και 100 γιατροί για τα ΤΕΠ της Αττικής.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ανακαινίσεων πενταπλασιάζονται οι χώρου του ΤΕΠ στο Αττικό νοσοκομεία από 1000 τετραγωνικά σε 5.000, ενώ το ίδιο γίνεται και στον Ευαγγελισμό, στο Ιπποκράτειο λειτουργεί το μισό ανακαινισμένο ΤΕΠ ενώ συνεχίζεται το έργο για το υπόλοιπο, όπως επίσης και στο Αγ. Σοφία. Παράλληλα, τα ΤΕΠ θα ενισχυθούν και με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο Ερυθρός Σταυρός

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται και η βελτίωση των συνθηκών αναμονής των ασθενών στις εφημερίες, με τη συμμετοχή εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού που θα φροντίζουν να βοηθούν τους ασθενείς σε αναμονή, υποδεικνύοντας τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, την εύρεση καρέκλας να καθίσουν και την υποστήριξή τους σε ότι χρειάζονται κατά την αναμονή τους.

Στην ίδια κατεύθυνση στα ΤΕΠ θα λειτουργεί Wi-Fi και θα υπάρχουν τηλεοράσεις για την πιο άνετη παραμονή των ασθενών στο χώρο.

Διοικητικές αλλαγές

Στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών, περιλαμβάνονται διοικητικές αλλαγές στα ΤΕΠ ή άλλες μεγάλες παρεμβάσεις, για τη σωστή αντιμετώπιση του τραύματος, σε συνεργασία με Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού. Στην κατεύθυνση αυτή, θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση του τραύματος (υπάρχει σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο), για την αναζωογόνηση και την ορθή αντιμετώπιση των επειγόντων, μέχρι και η λειτουργία των ελικοδρομίων, όπως επίσης και η δημιουργία ελικοδρομίων σε νοσοκομεία που σήμερα δεν διαθέτουν – προωθείται σχετική λύση σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ.

Ψηφιακή αναβάθμιση

Τέλος, σε ενάμισυ χρόνο από σήμερα, ως τον Ιούνιο του 2026, θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, θα τοποθετείται «βραχιολάκι» με QR code στους ασθενείς στα επείγοντα, οπότε θα είναι εμφανής η διαδρομή του στα τμήματα του νοσοκομείου, μέχρι την εισαγωγή του σε κλινική ή την έξοδό του από τα ΤΕΠ. Εκεί θα φαίνεται πού υπάρχουν καθυστερήσεις, για να μπορέσουν να υπάρξουν και οι ανάλογες βελτιώσεις

Ταυτόχρονα το νέο σύστημα θα επιτρέπει ο ασθενής να βλέπει στο κινητό ή στον υπολογιστή του πόσος είναι ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ των νοσοκομείων που εφημερεύουν.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Κωνσταντοπούλειο και Λαϊκό, αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

ΠΗΓΗ: In.gr, Iatronet.gr, Healthstat.gr