Η ανατιμολόγηση φέρνει φθηνότερα φάρμακα

Κέρδος 1 δισ. ευρώ για τα ταμεία και τους ασφαλισμένους περιμένει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων που θα φέρει μείωση στις τιμές κατά 20%. Η υπουργός, ανακοινώνοντας τη νέα πολιτική για τις τιμές των φαρμάκων, σημείωσε ότι η μεσοσταθμική μείωση κατά 20% για τις τιμές των 6.500 σκευασμάτων θα επιτευχθεί σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από τη νέα λίστα τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί μέσα στο μήνα, ενώ το όφελος που θα προκύψει για τον κάθε ασφαλισμένο ανέρχεται σε 100 ευρώ. Το όφελος για τους καταναλωτές και τα ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25%, ενώ θα μειωθεί δραστικά και η φαρμακευτική δαπάνη που το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 6,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η τιμή τους θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των τιμών του αντίστοιχου τύπου φάρμακου στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης, ενώ σήμερα ο υπολογισμός βασίζεται στο μέσο όρο από τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία. Πάντως, θα ισχύσει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα με δύο τιμές στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπουργού δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων από το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και η τρίτη ακριβότερη στα γενόσημα φάρμακα, είπε η υπουργός και ανέφερε ότι η ανατιμολόγηση θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη το Φεβρουάριο και η δεύτερη δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο.

Η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων-γενοσήμων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας μείον 10%. Για κάθε καινούριο γενόσημο η τιμή θα υπολογίζεται στο 70% (ήταν 80%) της τιμής του πρωτοτύπου της πατέντας. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Παρατηρητήριο Φαρμάκων

Δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων που περιέχει τιμές, ονομασίες συσκευασίες, δραστικές ουσίες κ.λπ. από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα φάρμακα κατά την εισαγωγή τους στη βάση καταχωρίζονται με βάση την κωδική τους ονομασία, την εταιρεία παρασκευής, τη συσκευασία, τον κωδικό τους σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την τιμή τους. Ως βάση έχει οριστεί η τιμή χονδρικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 68% της λιανικής τιμής.

Ακόμα, η σύγκριση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ή της ευρωζώνης είναι απλή όταν το φάρμακο κυκλοφορεί με την ίδια ονομασία, στην ίδια συσκευασία/δοσολογία και με το ίδιο νόμισμα στις υπό σύγκριση χώρες. Είναι σαφές όμως πως κάτι τέτοιο ισχύει για πολύ μικρό αριθμό φαρμάκων. Αντίστοιχα εύκολη είναι η σύγκριση της ελληνικής τιμής με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων, είτε στην Ε.Ε. είτε στην ευρωζώνη. Για να γίνει, λοιπόν, αξιόπιστη σύγκριση έπρεπε να καθοριστούν επιπλέον στοιχεία σύγκρισης, γι’ αυτό και γίνεται η αναζήτηση με βάση τη δραστική ουσία και στη συνέχεια αναγωγή στη μονάδα δόσης.