Η διαμάχη γιατρών - επιχειρηματιών

Αύριο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Π. Δ. για την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Υγεία

Στα μέτρα των «μεγάλων παικτών» του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι διαμορφωμένο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ιδιωτικά πολυϊατρεία που προωθεί εν μέσω θέρους το υπουργείο Υγείας.

Το σχέδιο –που αποκάλυψε χθες ο ΕΤ.Κ– έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου.

Σημείο αιχμής του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας περί μετοχικής σύνθεσης των ανώνυμων εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, το 51% του μετοχικού κεφαλαίου τέτοιων εταιριών πρέπει να ανήκει σε γιατρούς.

Η διάταξη αυτή έχει εξαφανιστεί από το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αφήνοντας πλέον ελεύθερο το πεδίο σε επιχειρηματίες και επενδυτές κάθε οικονομικού κλάδου να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Υγείας – κυρίως τον εξωνοσοκομειακό. Ταυτόχρονα, δίνεται το πράσινο φως για ανάλογες δραστηριότητες και σε φορείς ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό ουσιαστικά «προετοιμάζει» το έδαφος για την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας –δηλαδή εξωνοσοκομειακής– Περίθαλψης που προωθεί το υπουργείο. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ρητά τη συμμετοχή ιδιωτών στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Εκτός αυτού, όμως, όλοι ξέρουν πως χωρίς το… «τρεχούμενο» ιδιωτικό χρήμα, η Πρωτοβάθμια δεν μπορεί να προχωρήσει:

Κι αυτό γιατί μόνον μεγάλοι επιχειρηματίες, με «σοβαρά» επενδυτικά κεφάλαια, μπορούν γρήγορα και… τοις μετρητοίς να δημιουργήσουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία από τις ουρές των εξωτερικών ιατρείων και θα βελτιώσει την εικόνα του ΕΣΥ.

Το δημόσιο σύστημα, με τα άδεια ταμεία και τις δεκάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι αδύνατο να προχωρήσει σε γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη ενός δικτύου πολυϊατρείων που θα μπορούν να καλύπτουν τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού.

Αρκεί να υπολογίσει κανείς τις διαδικασίες προσλήψεων, που διαρκούν στην καλύτερη περίπτωση δύο χρόνια, και τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, διαδικασία επίσης πολύ χρονοβόρα, για να αντιληφθεί ότι το σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι αδύνατο να στηριχθεί σε κρατικά θεμέλια.

Αντίθετα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες μπορούν «εν μία νυκτί» να αγοράσουν πανάκριβα μηχανήματα και να «στήσουν» πολυϊατρεία προσλαμβάνοντας εκατοντάδες γιατρούς με μισθό και ποσοστά επί των… πωλήσεων ιατρικών υπηρεσιών.

Αυτό που πραγματικά προβληματίζει τους ειδικούς είναι το ποιος και πώς θα ελέγχει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μετά την είσοδό τους στο χορό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ώστε να μην αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών και να μην οδηγήσουν στη χρεοκοπία τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ταμεία είναι εκείνα που θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν το… λογαριασμό, αφού οι συμβάσεις με τέτοιου είδους επιχειρήσεις πολυϊατρείων θα είναι μονόδρομος για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων τους.

Οπως αναφέρουν στον ΕΤ, η λύση βρίσκεται σε συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη – όπως το μηχανογραφημένο σύστημα καταγραφής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.